Горещи новиниСвят

Краят на банковите карти Maestro в Европа

От 1 юли те вече не се издават и подновяват

Банковите карти Maestro („Маестро”) остават в историята – от днес (1 юли 2023) те повече няма да се издават и подновяват на територията на Европа. Съобщението разтревожи потребителите, които са свикнали да се разплащат именно с въпросните карти, чийто символ са пресичащите се червен и син кръг. Място за паника обаче няма.

ДОСЕГА

Дебитните и кредитни карти Maestro се ползват от 1991 г. и досега бяха валидни в около 15 млн. търговски обекта на територията на 93 държави. Преди две седмици обаче компанията-майка обяви, че те постепенно ще излязат от употреба на територията на Европа – спира се издаването на нови такива, а след изтичането на валидността на досегашните, те ще бъдат заменяни с Mastercard.

ПРОМЯНАТА

Причината – те „вече не отговарят на текущите нужди на клиентите”. През 90-те години бяха истинска революция, позволявайки да се извършват безкасови плащания по цял свят и директно да се теглят пари от банкомат, а не на гише. Но с развитието на онлайн търговията показаха сериозен дефект – картите с функция Maestro не са съвместими с много интернет портали. „Карта, която не може да се използва постоянно за плащания в онлайн търговията на дребно, вече не е актуална”, признаха от компанията.

КАКВО СЛЕДВА?

Решението е просто – досегашните дебитни и кредитни карти Maestro ще бъдат заменени с Mastercard. Това няма да стане веднага, а когато валидността им изтече – клиентът ще получи от банката новата си карта, чийто символ са пресичащи се червен и оранжев кръг. Ако пък сте изгубили или са ви откраднали картата Maestro, тя също ще бъде директно подменена с Mastercard.

 

Подобни статии

Back to top button