Горещи новиниЛюбопитно

Колко биха стрували съкровищата на Индиана Джоунс?

От Кивота и Граала до Камъните на Шанкара

 

Те са изключителни, дори безценни! Те са артефактите от филмите за Индиана Джоунс – митични или реални, но гарантирано съкровища (в пряк и преносен смисъл). А каква би била реалната им цена в съвременния свят – въз основа материята, предназначението, възрастта им?   

 

Златният идол на чачапойците

Чачапойците, наричани Во̀ини на облаците, са обитавали опасните амазонски гори на територията на днешно Перу – преди идването не само на испанските конквистадори, но и на инките. Именно с техните преки наследници се сблъсква Индиана Джоунс още в началото на първото си приключение – в „Похитителите на изгубения Кивот”. Археологът успява да открие и дори да вземе Златния идол на чачапойските воини – 6-инчова статуетка от масивно злато, създадена през първи век преди Христа в чест на Богинята на плодородието.

И въпреки че идолът от филма не съществува в реалността, цената му би била около 2,5 млн. долара – или значително повече, ако бъде предложена на търг.

 

Жезълът на Ра

И докато „Похитителите на изгубения Кивот” започва с чачапойския Златен идол, ключът към откриването на легендарния библейски артефакт от заглавието на филма е (без)ценен предмет, вдъхновен от египетската култура – Жезълът на Ра. И по-точно – върхът му, превърнат в медальон. Именно той разкрива местонахождението на Кладенеца на душите, където пък се намира Кивотът. Разбира се, това съкровище също е творение на фантазията на сценаристите, но за дизайна му е използван реален предмет – обеци, открити в Гробницата на Тутанкамон. И след като дървен саркофаг от този период беше продаден за 3,25 млн. долара, според разчетите бронзовият връх на Жезъла на Тутанкамон би донесъл на притежателя си поне 7 млн. долара сега.

 

Кивотът

Наричан е Ковчегът на завета – защото в него се намират каменните скрижали с Десетте Божии заповеди, дадени на Мойсей в Синайската планина. Но Кивотът служи и като мощно оръжие – в Библията е описано как именно неговата сила разрушава стените на Йерихон при решителната битка. Затова и в първия филм от поредицата за приключенията на Инди именно този артефакт е основната цел на нацистите, които искат да подчинят света.

Каква би била цената му в съвременния материален свят? Дори и днес Кивотът би бил безценен.

 

Диамантът Пауново око

„Диамантите са най-добрите приятели на момичето” пее Мерилин Монро в друга филмова класика. Пауновото око се появява в началните сцени на втория филм за д-р Джоунс и „открадва шоуто” – масивен 140-каратов диамант, притежаван някога от Александър Македонски, после от Династията Тан, а накрая от гангстера Лао Че. Заради него Инди изпива отровата, „летят” фламбирани гълъби на шиш, луксозният нощен клуб се превръща в руини, а кабаретната певица се оказва… на гърба на слон в Индия!

Цената му днес? Над половин милиард долара! Най-близкият еквивалент до Пауновото око в реалния живот е диамантът Кохинор – 105-каратово бижу, собственост на британския монарх и най-скъпият диамант в света, оценяван на 400-600 млн. долара. „Събратът” му от „Индиана Джоунс и храмът на обречените” е още по-голям и по-стар от него, което увеличава цената му.

 

Свещените камъни на Шанкара

Пауновото око не е единственият скъпоценен камък във втората част с приключенията на любимия археолог – кулминацията реално са Камъните на Шанкара, които в сърцевината си съдържат диаманти. И то не обикновени – събрани заедно, те буквално светят, а на притежателите си „носят богатство и слава”, както обобщава Инди.

Реално свещените камъни от филма не са част от индуистката митология, но използват като основа Шива Лингам: свещен речен камък от централната част на Индия, символ на плодородието и въплъщение на бог Шива. Според съвременната пазарна оценка на каратите, диамантите в тях биха стрували по около 105 000 долара всеки – или общо малко над половин милион за петте. Ако обаче се добавят магическите им свойства, Камъните на Шанкара биха били безценни.

 

Кръстът на Коронадо

Франсиско Васкес де Коронадо е испански конквистадор, откривател на Скалистите планини и Гранд Каньон на река Колорадо. Третият филм от поредицата започва с младия Инди, който попада на Златния кръст на Коронадо и това поставя началото на дългогодишно преследване с похитителите на артефакта.

Артефакт, който също не е реален – вдъхновение сценаристите черпят от Кръста на Юстин Втори, византийски император от 6 век. Неговият „събрат” във филма също е от злато и богато украсен, а в центъра му има частица от Светия кръст – този, на който е бил разпнат Божият син. Въпреки това цената му днес няма да е особено висока – едва около 15 000 долара, именно заради благородния метал. Колкото до частицата от Светия кръст в него – почти всеки средновековен благородник е твъдял, че разполага с такава и историческата й достоверност би била повече от съмнителна.

 

Щитът на сър Ричард

 Местонахождението на Светия Граал е вековна тайна – но в третата част от приключенската сага Индиана Джоунс открива картата за него. Това е Щитът на сър Ричард, участник в Първия кръстоносен поход, когато рицарите откриват Чашата на Христос.

Разбира се, подобна „карта” не съществува – или поне все още не е открита. Щитът във филма е взаимстван от англосаксонските щитове, които днес се намират в Британския музей, а най-ценното в него е именно надписът. Заради него пазарната цена на подобна историческа вещ би била около 250 000 долара – и несъмнено много повече, ако наистина дава указания къде се намира Граалът.

 

Светият Граал

Откриването му е кулминацията в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” – а за целта любимият археолог обединява сили с изключителния си баща (въпреки сложните им взаимоотношения… и подход). Граалът е чашата, която Иисус Христос използва по време на Тайната вечеря и в която са събрани последните му капки кръв след разпването и смъртта му. Легендите за него и силата му – да дарява вечен живот – стават особено популярни през Средновековието, като тази за крал Артур и неговите рицари на Кръглата маса.

Излишно е да се коментира дали подобен артефакт е реален. Или пък каква би била цената му… Легендите за него са достатъчни – и очевидно безкрайни! Последната такава е съвсем нова – едва от 2014 г. Става въпрос за Чашата на доня Урака, испанската инфанта от 15-и век. Бокалът се намира в базиликата „Свети Исидор“ в северния испански град Леон, а според местните историци именно това е Граалът. Те се позовават на древни ръкописи на арабски, според които мюсюлмани задигат семплия ониксов бокал от Йерусалим и той попада у християнската общност в Египет. Заради настъпилия глад през 11 век, египетските владетели поръчват на ювелири да обковат чашата със злато и я изпращат в Испания в замяна на храна. Така бокалът попада в бащата на инфантата – крал Фернандо I. И от тогава, вече столетия, стои в храма „Свети Исидор” – известен просто като Чашата на доня Урака.

 

Обречени да обичаме Индиана Джоунс

Подобни статии

Back to top button