Последни новиниСвят

Индустриалното производство в Германия расте

Вече заработи и вторият терминал за втечнен газ, а цената на тока е изключително ниска

Напук на фалшивите новини, че без руски газ икономиката ще загине, Германия дори отбелязва ръст на индустриалното производство. През ноември то се увеличава с 0,2% на месечна база, а прогнозите за следващите месеци са още по-оптимистични предвид новите терминали за втечнен газ и ниската цена на тока, произвеждат от ВЕИ. „Индустриалното производство се стабилизира след слаб старт на четвъртото тримесечие“, коментира актуалните статистически данни Федералното министерство на икономиката.

Най-значителен ръст се наблюдава в автомобилната индустрия, а очакванията на немския бизнес като цяло са броят на поръчките да се увеличи през новото тримесечие. „Преди няколко месеца имаше опасения, че индустриалната дейност може да се срине заради недостига на газ. Фактът, че това не се случи показва забележителната гъвкавост на индустрията, която има значителен принос за намаляване на потреблението на газ“, коментира икономистът Йенс-Оливер Никлаш от Landesbank Baden-Württemberg.

Снимка: Unsplash

Русия се опита да използва доставките на природен газ за ЕС и в частност към Германия като икономическо оръжие заради наложените й санкции в следствие на нахлуването й в Украйна и продължаващата война. Стратегията на Путин обаче претърпя пълен провал, след като страните-членки успяха да си осигурят алтернативни източници, да намалят потреблението и да запълнят газовите си хранилища. Така, макар и при напълно спрени доставки на руски газ, криза в Германия няма.

В събота, 14 януари, в Лубмин, провинция Мекленбург-Предна Померания, заработи вторият германски терминал за втечнен газ. Това се случва едва четири седмици след откриването на първия подобен терминал във федералната република, а предстои довършването и на още няколко. В първата си фаза терминалът в Лубмин ще има капацитет 5.2 милиарда кубически метра газ годишно, а след около година във втората фаза на проекта капацитетът ще достигне 11.5 милиарда куб.м. В третата фаза, около лятото на 2024 година, терминалът ще достигне капацитет от 13.5 милиарда куб.м.

Снимка: Pixabay

Така в рамките само на броени месеци в Европа бяха открити четири чисто нови терминали за втечнен газ – два в Германия, един във Финландия и още един в Нидерландия. А според родния икономист Георги Ангелов 10 такива биха били достатъчни, за да се ликвидира опасността от газова криза в ЕС. „Новият терминал в Лубмин не е единствената положителна новина за енергийната криза. Франция лека-полека пуска ядрените си реактори, които бяха спрени за ремонт, което премахва дефицита на ток. В същото време, вятърните паркове в Северна Европа заливат пазара с евтин ток, което води до почти нулеви цени на тока в Германия и други съседни страни”, коментира Ангелов. „Ще повторя – вместо да страда от липса на отопление и осветление, в момента Германия има свръхпредлагане на ток на почти нулеви цени (9 евро на мегаватчас днес спрямо 900 преди няколко месеца)”, отбелязва икономистът.

 

Рекорден недостиг на служители в Германия

Подобни статии

Back to top button