Горещи новиниСвят

Кои храни поскъпнаха рязко в Германия?

Някои продукти обаче поевтиняват, отчитат анализаторите

Невиждана за последните 40 години инфлация изживява Германия – което се усеща особено в сметките за хранителни продукти. За съжаление, това важи за най-масовите стоки, които купуваме ежедневно. Олиото буквално изчезна от рафтовете в супермаркетите, а брашното е почти неоткриваемо. И това е само началото, предупреждават икономистите – предвид продължаващата война, която Путин води в Украйна, съсипвайки производството на жито и слънчоглед там. Защото именно Украйна е определяна като „житницата на Европа” – а унищоженото от руските войски производство на тези продукти със сигурност ще повиши цената на хляба и олиото през следващите месеци, а в най-лошия случай ще доведе и до недостига им на пазара.

Снимка: Unsplash

Кои стоки в немските супермаркети вече поскъпнаха осезаемо, без да са изчезвали от щандовете? Сред „първенците” е прясното мляко, което само за година е повишило цената си с над 15%. Рекордьор е дори чипсът, който поскъпва с над 16%. Любителите на кафето също са разочаровани – мляното кафе вече се продава с близо 16% по-скъпо, отколкото преди година. Колбасите и медът отбелязват ценови скок от над 10%, дори носните кърпички вече се търгуват с надценка от над 11%…

Не всичко обаче поскъпва – някои храни дори поевтиняват от началото на април, показват данните на Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI). Такива са например зеленият, празът, морковите, зелето… Цитрусовите плодове отбелязват ценови спад от 7%, ябълките от 4%, а марулите – 3%. Анализаторите обясняват това с по-голямото предлагане на пазара, на фона на предходния период – реколтата от ябълки например е по-голяма от предишната година, което води до по-ниска цена за потребителя.

В момента икономистите търсят начин да овладеят покачването на цените – което ще е трудно с оглед продължаващата руска инвазия и последиците от нея. Сред обсъжданите възможности е нулева ставка на ДДС за храните – но експертите не са единодушни, че ефектът ще е положителен. Друг вариант на тази идея предвижда диференциране – по-ниска ставка на ДДС само за „здравословните храни” (като плодове и зеленчуци), докато за производителите на сладки изделия и напитки данъкът ще се запази (и така дори ще се насърчи здравословният начин на живот).

А до въвеждането на „военновременни икономически мерки” спасение за масовия потребител си остават промоциите в супермаркетите, където можете да намалите сметката си до 50%, изтъкват анализаторите.

Заради поскъпването на горивата: 300 евро за всеки работещ в Германия

Подобни статии

Back to top button