Последни новиниСвят

Германия изпраща тежко въоръжение на Украйна

Бундестагът одобри всички мерки срещу руската агресия в Украйна

С огромно мнозинство германският Бундестаг одобри изпращането на тежко въоръжение за Украйна – танкове и противовъздушни отбранителни системи. 586 депутати дадоха зелена светлина за въоръжаването на украинската съпротива срещу руската инвазия, докато 7 се въздържаха, а 100 гласуваха против. „Германският Бундестаг осъжда най-категорично бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. По този начин Русия грубо нарушава международното и хуманитарното право, като се опитва да унищожи окончателно европейския мирен ред”, гласи текстът, одобрен от немските народни представители.

Снимка: Unsplash

По този начин федералното правителство вече може да одобри предложението на оръжейния концерн Krauss-Maffei Wegmann, изразил готовност да предостави 88 системи за противовъздушна отбрана „Гепард“, която е немска зенитна самоходна установка, базирана на танк Леопард. Освен това Германия ще подпомогне Украйна и чрез оръжейна размяна с други страни: като например източноевропейските, които да предоставят на Киев старото си съветско въоръжение (с което украинските военни могат да боравят), а в замяна да получат от Берлин съвременни оръжия немско производство. От тази възможност ще се възползва Словения, която ще предаде на Украйна съветски танкове Т-72, а ще получи от Германия бронетранспортьори Fuchs и бойни машини на пехотата Marder. В същото време Берлин ще осигури обучението на украински военни с модерно оръжие – като например как да боравят със самоходните гаубици Panzerhaubitze 2000 (концернът Krauss-Maffei Wegmann предлага да предостави 100 броя на Киев).

Федералното правителство получи и категоричната подкрепа на Бундестага по всички предприети досега мерки – санкциите срещу Русия, разследването на военни престъпления, извършени от руските военни в Украйна, прекратяване на газовите доставки от Русия чрез осигуряването на алтернативни трасета.

Германия блокира „Северен поток 2” заради руската агресия

Подобни статии

Back to top button