ГабровоПоследни новини

ЕЦТП: Как заради лъжите на институциите петима загинаха край Габрово?

Материалът е публикуван на сайта на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) 

Преди дни жестока катастрофа отне живота на 5 души, а вината е стоварена на един румънски водач на тежкотоварен камион, който навлизайки в насрещното движение на кръстовището на два републикански пътя – I-5 и III-5004, връхлита микробуса с хората. Това е сухата информация, зад която обаче се крият истини и неистини, премълчани факти и несвършена работа.

Каква е цената на лъжите? Не, тя не е в това, че ще ги приемем за истина. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, тогава вече изобщо няма да разпознаваме истината. Какво можем да направим тогава? Какво друго ни остава, освен да се откажем дори от надеждата за истина и вместо това да се задоволим с истории, които успокояват съзнанието ни? В тези истории няма значение кои са героите. Всичко, което искаме да знаем, е: Кой е виновен? Когато истината не ни харесва, лъжем и лъжем, докато вече не помним, че изобщо има истина, но тя всъщност все още е там. Всяка лъжа, която изричаме, води до дълг към истината и рано или късно този дълг ще трябва да бъде платен. И се плаща, а в България и с цената на човешки животи и съсипани съдби!

Неслучайно задаваме тези въпроси. Крайно време е някой да потърси отговорност за лъжите, изричани от Агенция „Пътна инфраструктура“, защото цената им я платиха пет човека с живота си, ако не броим водача на румънския камион, който ще бъде посочен като виновен за пътния инцидент.

Не е преувеличено да наричаме извършеното от АПИ лъжа. Припомняме, че  преди повече от година екип на Европейския център за транспортни политики (https://www.euctp.com/news_view.html?uppyID=59) направи инспекция на път I-5 от с. Куцина до гр. Шипка. Проверката се извърши съвместно с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в лицето на инж. Десислава Паунова, тогава главен експерт в дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по РПМ“, ОПУ Габрово и Велико Тръново и представители на ОДМВР Габрово и Велико Търново. Днес инж. Десислава Паунова е член на Управителния съвет (УС) на АПИ. Нейното „наказание“ за „добре свършената работа“ в дирекцията на АПИ за безопасност на движението е да я повишат в член на УС. Припомняме, че същата тази жена беше директор на тази дирекция, когато настъпи и инцидентът с македонския автобус на АМ Струма през ноември 2021 година и загинаха 46 македонски граждани.

Снимки от инспекцията през 2022 г. по инициатива на ЕЦТП. На снимките Диана Русинова – председател на УС на ЕЦТП,  Ивелин Стоянов – Заместник областният управител на Габрово и председател на Областната комисия по безопасност на движението и комисар Николай Симеонов ОДМВР Габрово

През 2022 г. сред проверените от експерти на ЕЦТП обекти бе и фаталното кръстовище, където се пресичат два републикански пътя – I-5 и III-5004, което е и разклонът за т. нар. обход на гр. Габрово към прохода „Шипка“ и към гр. Севлиево. По време на проверката бяха установени и заснети дефицити, представляващи предпоставки за настъпване на пътнотранспортни произшествия. От ОДМВР Габрово изрично обърнаха внимание за това, че кръстовището е проблемно и има редица дефицити. По време на инспекцията инж. Паунова също присъстваше. Сега е любопитно какво тя е направила за разрешаването на този проблем, особено в качеството си на член на ръководството на АПИ от септември 2022 г.

Снимки от инспекцията от 2022 г. на ЕЦТП. На пърната снимка инж. Десислава Паунова – АПИ, комисар Николай Симеонов ОДМВР Габрово, Диана Русинова ЕЦТП и Ивелин Стоянов – Заместник областният управител на Габрово и председател на Областната комисия по безопасност на движението

Румънският водач обяснил пред разследващите, че заради блокадата на Прохода на републиката от протестиращи енергетици тръгнал да преминава през прохода Шипка, но пътят бил непознат за него, заблудил се и затова навлязъл в насрещното през въпросното кръстовище, което станало причина за тежкия сблъсък.

Според директора на ОДМВР-Габрово Илиян Иванов има анализи, че пътната връзка е определена като рискова. И каза пред медиите, че за нея са изпращани сигнали до АПИ, а последното писмо е от началото на октомври.

В същото време обаче говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева заяви, че участъкът има адекватна пътна маркировка, а тираджията е професионален шофьор с опит, така че е длъжен да познава и да спазва правилата.

Остава въпросът защо от АПИ не са взети мерки не само след инспекцията и констатациите на ЕЦТП, но и след сигналите, подавани от МВР.

ЕЦТП е изпратил множество сигнали и до главния прокурор на Република България, и до АПИ, и до МРРБ, и до МВР, в които сигнализира за подобни проблемни участъци. Стандартният отговор и от страна на прокуратурата, и от страна на АПИ е „всичко е точно, проблем няма“. Така всички преписки биват прекратявани, а налице е една голяма лъжа. И най-важното – пътищата продължават да са опасни. Не е случайно, че Европейската комисия през 2019 година прие документ, с който задължи страните членки да прилагат т.нар. подход безопасна система. Самата Комисия допуска, че хората ще продължат да грешат, независимо от опита и стажа им и затова националните правителства са длъжни да прилагат мерки, с които да минимализират възможността за човешка грешка.

И тук е редно да зададем въпроса: С какъв уред и как прокуратурата установи, че пътната маркировка на въпросното кръстовище е адекватна? В България има норми и тези норми ясно казват кога една пътна маркировка е годна или негодна за употреба.

Измерване на светлоотразителността на пътната маркировка от експертите на ЕЦТП, като показателите са в пъти под нормитавните изисквания.

Цената на лъжата е ясна, но нея няма да я плати нито инж. Паунова, нито прокуратурата, нито дори МВР. Цената на лъжата я плащаме всички ние с живота и здравето си. И колкото повече институциите ни лъжат, толкова по-голям ще става нашият дълг към истината и толкова повече жертви ще има.

И точно тук е мястото да припомним, че по тези пътища се движат и отговорните за тяхното състояние!

Оставиха в ареста румънския шофьор от тежката катастрофа с петима убити край Габрово

 

Подобни статии

Back to top button