ГабровоПоследни новини

Оставиха в ареста румънския шофьор от тежката катастрофа с петима убити край Габрово

Обвинението му е за тежко престъпление по непредпазливост, за което се предвиждат от 5 до 15 години затвор

Днес съдът реши да остави за постоянно в ареста 60-годишния румънски шофьор на ТИР, участник в тежката катастрофа с петима загинали и четирима ранени на кръстовището преди село Донино. Определението е на габровския Окръжен съд и не е окончателно. Румънският шофьор може да го обжалва пред великотърновския Апелативен съд в 3-дневен срок.

В съдебната зала доведоха 60-годишен мъж с белезници, видимо притеснен и потиснат. С помощта на преводач мъжът, с инициали А. К., се запозна с обвинението. А то е за тежко престъпление по непредпазливост, за което се предвиждат от 5 до 15 години затвор, прочете мотивите си за задържането съдия Кремена Големанова. Освен това шофьорът е румънски гражданин, без адрес в България, което обуславя опасността да се укрие.

Съдебната охрана извежда румънския шофьор

Обвинението на А. К.  Е за престъпление по „чл. 343, ал. 4 във вр. с ал. 3 б.“б“ във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 342 ал. 1 пр. 3 от НК – причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице при пътнотранспортно произшествие – съобщиха официално от съда. – Деянието е осъществено на 12 октомври 2023 г. в района на кръстовище между главен път І-5 (Габрово – Дряново) и северния околовръстен път на града. Обвиняемият е управлявал товарна композиция с румънска регистрация, която се е сблъскала с насрещно движещ се микробус. При инцидента е причинена смъртта на петима от пътувалите в микробуса и телесни повреди на още четири лица. Съдът счете, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.К. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем, както и че са налице останалите изискуеми от закона предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът  отчете  високата обществена опасност на деянието (наказуемо от закона с лишаване от свобода от 5 до 15 години), както и обстоятелството, че А.К. е чужд гражданин, който няма обичайно местопребиваване на територията на Република България. С оглед посоченото съдебният състав прецени, че е налице опасност лицето да се укрие и че друга по-лека мярка за неотклонение няма да постигне необходимия ефект.”

Защитата на румънския шофьор бе поета от адвокат Георги Минков, който е негов служебен защитник. На въпрос от съда и от адв. Минков ще обжалва ли мярката си „задържане под стража” пред великотърновския Апелативен съд, румънският шофьор отговори утвърдително. Ако го направи, заседанието на апелативните съдии трябва да бъде на 20 октомври, петък, от 11 часа, съобщи съдия Големанова.

 

Тежка катастрофа край Габрово, загинаха четирима млади мъже

 

 

Подобни статии

Back to top button