Любопитно

Особнякът във Висшата лига: Филип Сиймур Хофман

Характерни образи, множество кино и театрални номинации, спечелени „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА

Характерни образи, множество кино и театрални номинации, спечелени „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА за главна мъжка роля… кариера, за каквато мечтае всеки актьор! Но прекъсната на 46-годишна възраст от свръхдоза – кратката „визитна картичка” на Филип Сиймур Хофман, открит мъртъв на 2-ри февруари в апартамента си в Манхатън.

Далеч от облика на класическите холивудски красавци, той има шанса и таланта да вдъхне живот на странни герои. Дебютира в сериала „Закон и ред” през 1991, но още на следващата година участва в четири пълнометражни филма, сред които „Усещане за жена” с Ал Пачино и „Силата на вярата” с Лиъм Нийсън. Без да е в центъра на сюжета, Хофман привлича вниманието с изпълненията си в „Буги нощи”, „Талантливият г-н Рипли”, „Магнолия”, „Щастие”, „Големият Лебовски”… Първата главна роля е цяло десетилетие след появата му на голям екран – във филма „С любов, Лайза”, чийто сценарий е написан от брат му. Междувременно работи с режисьори от ранга на Антъни Мингела, братята Коен, Спайк Лий, Камерън Кроу, участва в 5 от 6-те филма на Пол Томас Андерсън.

Особнякът от немско-ирландски произход влиза във висшата лига на Седмото изкуство през 2005, когато превъплъщението в скандалния и талантлив Труман Капоти му носи най-престижната кино награда в света – „Оскар”. През следващите години Академията го номинира още 3 пъти, но за поддържащи роли. Отчаян вдовец, харизматичен лидер, търговец на оръжие, агент на ЦРУ, разглезен богаташ, пропаднал свещеник… само част от богатия репертоар в кариерата му. Преждевременно приключила заради проблем, с който актьорът се бори още от дипломирането си.

Кати Бейтс – безапелационната Ани Уилкс

Подобни статии

Back to top button