ЛюбопитноПоследни новини

Дяволската планина в Берлин – езичество, шпиони, разруха и изкуство

Едно от най-интересните и най-непопулярни за масовия турист места в немската столица

Дяволската планина (Teufelberg) е едно от най-интересните и най-непопулярни за масовия турист места в немската столица. Кръстена на намиращото се наблизо Дяволско езеро (Teufelssee), което пък според легендите дължи името си на езическите ритуали, извършвани там още преди ерата на християнството.

Снимка: Нови вести

Самото възвишение (защото не е точно планина в класическия смисъл на думата – височината му е 120 метра) има богата история, белязана от подем и разруха, за да се превърне в днешното нестандартно арт пространство, което впечатлява и любители, и професионални ценители.

Снимка: Нови вести

През 40-те години на 20-ти век на това място са положени основите на бъдещия военен колеж на нацистка Германия, който да я затвърди като световен лидер. Крахът на Третия райх обаче изпраща проекта в небитието и недовършената сграда е разрушена, а в последствие теренът използван като сметище за строителни отпадъци. Именно тези купища превръщат мястото в най-голямото възвишение на Западен Берлин.

Снимка: Нови вести

Студената война и непрекъснатото обтягане на отношенията Изток-Запад връщат интереса към мястото, този път заради височината и разположението му. Във времената на постоянен шпионаж и надпревара Западен Берлин има предимство с Дяволската планина, откъдето може да наблюдава Източен Берлин – и САЩ разполагат тук подслушвателна станция, която да следи действията на СССР отвъд стената.

Снимка: Нови вести

Рухването на комунизма, Желязната завеса и Берлинската стена слагат край на шпионската част от историята на Дяволската планина. Апаратурата е демонтирана, американските военни се оттеглят, а от 1991 до 1999 г петте купола са използвани като станция за ръководство на въздушното движение във вече обединена Германия.

Снимка: Нови вести

Динамичната история на Дяволската планина обаче продължава – в началото на новото хилядолетие Берлинският сенат продава площта от 4,7 хектара на инвеститорска група от Кьолн за 5,2 млн. германски марки. Идеята е там да се издигнат хотелски комплекс с конферентен център, луксозни апартаменти, музей на шпионажа, ресторанти… И реализацията започва.

Снимка: Нови вести

Проектът обаче скоро претърпява крах – заради протестите на екоактивисти и огромните разходи за строителство. В крайна сметка собственикът обявява фалит и теренът отново е изоставен на природните стихии. А след като сенатът спира да плаща за охраната му – и на вандалски прояви.

Снимка: Нови вести

През 2008 г. фондация обявява намерението си да закупи терена и да построи на мястото университет, а в проекта се включва и режисьорът Дейвид Линч. Този проект обаче също пропада, а две асоциации на ветераните настояват там да се издигне военен мемориал в чест на западните съюзници.

Снимка: Нови вести

През 2013 г. асоциация представя идеята си за развитие на мястото като „модерна платформа за обмен на идеи в областта на културата, изкуството, технологиите, природата и икономиката“. Така постепенно се стига до днешния вид на мястото – арт пространство за улични артисти, които създават творенията си чрез боя, спрей и строителни отпадъци.

Снимка: Нови вести

Бившата шпионска станция е изпъстрена от сюрреалистични графити и скулптори – нова страница от дълголетната история на Дяволската планина. Мястото е вдъхновение и за хората от света на киното – има „роля“ във филми като вампирския „Ние сме нощта“ или шпионския сериал „Централа Берлин“.

Подобни статии

Back to top button