Последни новиниСвят

Спешна нужда от кадри в германската икономика

Хиляди неазети работни позиции и значителен спад сред кандидатите за кариерно развитие

Пандемията от корона вирус нанесе огромни щети на световната икономика и на немската в частност. Възстановяването обаче вече е факт, а федералната република е изправена пред парадокса: хиляди търсят работа, а хиляди работни позиции са свободни, защото липсват подготвени кадри. „Нуждаем се от обучени специалисти за икономическия подем след пандемията, а обучението остава нашето проблемно дете“, коментира ситуацията федералният министър на образованието Аня Карличек.

Малко кандидати за обучение

Оказва се, че в момента има 486 000 свободни места за обучението тип „Ausbildung“ (дуално образование), а кандидатите са 385 000 или с 32 000 по-малко от преди една година, посочват от федералната Агенция по заетостта в Нюрнберг. Отново пандемията и ограничителните мерки имат основна вина, тъй като ограничават възможността за лични контакти – интервюта с кандидатите, изложения на работодатели, информационни кампании…

„Лято на професионалното обучение“

Поради тази причина федералното правителство, регионалните власти, бизнесът и синдикатите стартират съвместна програма „Лято на професионалното обучение“, която да насърчи кариерното развитие и подготовката на специалисти. Освен това централната власт увеличава т.нар. бонуси за стажанти, които отпуска на компаниите при наемането на кадри без професионален опит.

Промени в пазара на труда

Пандемията логично нанесе изменения и върху пазара на труда – водещи сектори изгубиха своята привлекателност и няма как да наемат толкова кадри, както преди. За сметка на други, които пък изживяват подем след края на ограничителните мерки и рестрикции. Сред големите „губещи“ са секторите на туризма и гастрономията – тяхната дейност беше блокирана месеци наред, а клиентите продължават да избягват превантивно консумацията навън и пътуванията на по-големи разстояния. Сериозен отлив на клиенти отбелязват и в козметичните среди, където също не се търсят служители така, както година по-рано. За сметка на това строителството, търговията и транспортът активно набират нови кадри и предлагат все по-конкурентни условия.

Нужда от още здравни работници

Най-много служители обаче продължава да набира здравният сектор – недостигът на медицински персонал и преди беше проблем, но заради пандемията се изостри особено. В този период хиляди болногледачи от чужбина напуснаха работните си места, за да се приберат в родината си. Наскоро съдебно решение наложи радикална промяна в условията им на труд и заплащане, като сложи край на т.нар „24-часово робство“ в домовете на пациентите. А същевременно само в рамките на няколко месеца предстои хиляди здравни работници в Германия да достигнат пенсионна възраст и да се оттеглят от бранша. Затова и предлаганите условия за обучение и работа също стават все по-атрактивни.

4 000 евро начална заплата за медицинския персонал в Германия

Подобни статии

Back to top button