Последни новиниСвят

4 000 евро начална заплата за медицинския персонал в Германия

Отливът на кадри в здравната система продължава да нараства заради пандемията от корона вирус

4 000 евро начална заплата за медицинския персонал (т.нар. Pflegekraft) – това предложение лансира президентът на Германския медицински съвет (Deutscher Pflegerat) д-р Франц Вегнер. Пандемията от корона вирус стана причина за допълнителен отлив на здравните кадри от бранша, който още преди това изпитваше остър недостиг на служители – най-вече на медицински сестри и болногледачи. „Това би било достойна заплащане. Това би направило професията конкурентна“, мотивира предложението д-р Вагнер.  

Според актуалните данни само през пролетта на миналата година, когато се разрази пандемията от корона вирус, системата са напуснали над 9 000 здравни служители в Германия. Броят им със сигурност е нараснал през последните месеци: „За някои изтощението е толкова голямо, че страдат от посттравматичен стрес. Мнозина мислят да се откажат от професията”, предупреди президентът на Германския медицински съвет.

Предстои предложението за стартова заплата от минимум 4 000 евро да бъде обсъдено с управляващите. Това е част от проблемите, които ще се дискутират – друг такъв е например фактът, че в следващите 10 години половин милион медицински сестри и болногледачи ще достигнат пенсионна възраст. Затова и от бранша определят политиката на здравния министър Шпан като „недостатъчно ефективна” и настояват за преработка на пътната карта за дългосрочни грижи.

Меркел: Предстоят още четири трудни месеца!

Подобни статии

Back to top button