Последни новиниСвят

Меркел: Предстоят още четири трудни месеца!

Всичко зависи от темпа на ваксинацията и новите мутации на COVID-19

Ситуацията с корона вируса в Германия ще остане тежка още няколко месеца, предупреди канцлерът Ангела Меркел по време на онлайн разговор с граждани: „Това са три или четири трудни месеца: март, април, май, юни“. С настъпването на лятото се очаква и траен спад на заразените – но това не зависи от времето, а от скоростта на ваксинацията. Още в предишните си изявления Меркел гарантира, че до края на лятото всички желаещи в страната ще бъдат имунизирани, което ще спре или поне ще понижи сериозно заразата. „Тогава ще бъде много по-добре, но в момента всеки ден е труден. Всеки вижда това само по себе си.”

Канцлерът призова за повече разбиране към политиците в опита им да се справят с кризата с COVID-19. Тя направи паралел с финансовата криза преди няколко години, като изтъкна, че в случая с нея е имало ясни показатели кога ще приключи тя – за разлика от ситуацията с пандемията сега. „Опитваме се да изградим мостовете, но не знаем къде точно да ги направим. Това е трудното при пандемия, че не знаеш кога ще е краят.“

В тази връзка Ангела Меркел изтъкна още един показател, от който зависи развитието на ситуацията: мутациите на корона вируса. До този момент вече са известни няколко такива, които за съжаление се оказват по-заразни и дори по-смъртоносни заради усложненията, които предизвикват. Вчера на летището в Берлин беше засечен и хибриден вариант на COVID-19, който съчетава британската и южноафриканската мутация. „Не знам какво още може да направи този вирус“, призна Меркел.

Хибриден мутант на COVID-19 за пръв път в Германия

Подобни статии

Back to top button