ГабровоГорещи новиниПоследни новини

Измамници звънят от името на Енерго Про, искат домовете отключени

Измамници се представят за служители на Енерго Про с цел финансови облаги от клиенти, алармираха вчера от дружеството. Използвали различни методи да заблудят и ограбят хората. Сигнал за измамите са подадени в Енерго Про от самите потърпевши. Повечето са жители на Великотърновска област, но дружеството обслужва, както знаем, още осем административни области – Габрово, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Измамниците звънели по телефоните от скрит номер. Представяли се за служители на компанията и уведомявали човека отсреща, че електромерът му е със скъсана пломба или че са засекли кражба на ток.  После го предупреждавали, че ще изпратят екип, като съответно за „услугата“ изисквали пари от клиента.

Друга схема, която прилагали мошениците, е изискване хората да си оставят домовете отключени. Под предлог, че има промяна в датата на отчета, служител на компанията щял да посети имота и било необходимо той да бъде оставен отключен, твърдели измамниците.

От Енерго Про обясниха, че компанията „няма практика да се обажда на своите клиенти по телефона за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено писмено заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество 0700 16161. Заплащането на заявените услуги е възможно единствено в Центровете за обслужване на клиенти на Енерго Про. Компанията никога не изисква оставянето на отключени имоти по време на регулярния отчет от служителите. Графикът за отчитане на ЕРП Север е публикуван на адрес https://erpsever.bg/bg/e-uslugi/grafik-za-otchitane/grafik-za-otchitane-na-bitovi-klienti и изпълнението му не предполага телефонни обаждания на клиентите за осигуряване на достъп –  категорични са от дружеството. – Енерго Про нееднократно е предупреждавало за различни опити за злоупотреба с името на компанията и в тази връзка напомня, че няма практика да се обажда на своите клиенти по телефона, за да събира или за да обновява техните лични данни. Никога не е съществувала практика сметките за електроенергия да се събират по адресите и подобни действия са опит за измама. Съветваме нашите клиенти, ако получат предложение да заплатят сметката си или услуга на място, както и във всички случаи на съмнение за злоупотреба с името на компанията, незабавно да сигнализират на денонощния телефон 0700 161 61 или да се обърнат към органите на реда.“

Подобни статии

Back to top button