БългарияГорещи новиниПоследни новини

Как да гласуваме в чужбина?

Вече е известно къде ще бъдат разкрити изборни секции за парламентарните избори

Рекорден брой на заявленията за гласуване в чужбина регистрира ЦИК за парламентарните избори на 4 април – близо 90 000, почти всички подадени по електронен път. Това доведе до разкриването на рекорден брой изборни секции в Германия. За съжаление обаче значително по-малко ще бъдат тези във Великобритания и САЩ, въпреки че там заявления са подали също огромен брой сънародници – защото в сила е решението на Народното събрание в страните извън ЕС максималният брой секции да е 35. Въпреки това се очаква списъкът със секциите да претърпи промени – най-малкото в момента не са посочени точните им адреси, посочват от платформата Glasuvam.org.

И за самото гласуване зад граница:

  • Независимо дали сте подали заявление за гласуване в чужбина или не, в деня на изборите (4 април 2021 г.) може да упражните правото си на вот зад граница.
  • Независимо от отбелязаната в заявлението Ви секция, може да гласувате в която и да е секция в чужбина.
  • Ако все пак сте в България по време на изборите, може да гласувате само по постоянен адрес. Тогава попълвате декларация 17, че не сте гласували в чужбина и са длъжни да ви отбележат. Присъствате в списъка и след името ви е отбелязано МВнР.
  • Ако гласувате в чужбина, попълвате декларация 21, че не сте и няма да гласувате на друго място.
  • Гласува се с валидна лична карта или паспорт. Заради проблемите във връзка с антипандемичните ограничения може да упражните правото си на глас и с документ, който е изтекъл след 15 март 2020 г. Ако валидността му е изтекла по-рано от тази дата, може да гласувате и като представите бележка от консулството, че сте заявили нов документ.
  • В чужбина има възможност да гласувате само за партия/коалиция. Няма възможност за преференции, каквито има в страната. Така гласът ви помага само на конкретната коалиция да влезе в парламента.

Рекорден брой избирателни секции за българите в Германия (СПИСЪК)

 

Подобни статии

Back to top button