Последни новиниСвят

Общественият транспорт в Германия – за ваксинирани, преболедували или тествани

От днес влиза в сила т.нар. правило „3G”: geimpft, genesen, getestet

Нови правила влизат в обществения транспорт на цяла Германия от днес, 24 ноември. Пътниците трябва да бъдат ваксинирани, преболедували КОВИД-19 или с отрицателен тест – това предвиждат законовите промени, одобрени от федералното правителство на Германия. Преди няколко седмици транспортният министър се противопостави на подобен регламент, предложен първоначално за влаковете на големи разстояния. Заради растящия брой заразени обаче, Бундестагът и Бундесратът дадоха зелена светлина за т.нар. правило „3G”: geimpft, genesen, getestet.

ПРОВЕРКИТЕ

При проверка в превозните средства пътниците освен валиден билет или карта вече трябва да представят и друг тип документ – сертификат, че са ваксинирани или преболедували или отрицателен тест за КОВИД-19. Контролът е възложен на служителите на транспортните компании (първоначално само в „Дойче Бан“ с тази задача са натоварени над 9 000 души), които ще си сътрудничат с полицията. Още в първите дни само по линиите на влаковете на големи разстояния ще бъдат извършени 400 проверки, предупредиха от железницата.

Снимка: Pixabay

ПРАВИЛОТО 3G 

Всеки, който иска да използва влак, С-бан, трамвай, метро или автобус, трябва да отговаря на едно от трите изисквания. Ваксиниран – като втората доза трябва да е поставена преди минимум 14 дни. Възстановил се след преболедуване – при това преди да са изминали 180 дни от изчезването на симптомите. Има да покаже отрицателен тест за КОВИД-19 – бърз или ПСР.

ТЕСТОВЕТЕ

Всеки пътуващ в обществения транспорт без сертификат трябва да представи тест с отрицателен резултат, направен максимум 24 часа преди това. В момента всеки в Германия има право на поне един безплатен бърз тест седмично (т.нар. Bürgertest), а работодателите трябва да осигуряват по два теста седмично за служителите си. Останалите се заплащат от гражданите. ПСР-тестовете пък са с валидност 72 часа.

Снимка: Pixabay

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Правилото „3G” не се прилага за децата под 6 години и учениците – момента те се тестват редовно в училище и допълнителни проверки не са необходими. Изискванията няма да важат и за таксиметровите услуги – освен за самия шофьор, докато пътникът трябва да бъде задължително с маска.

ЗАГУБИ

Очакванията са новите правила да причинят нов отлив на пътници в обществения транспорт, който пострада сериозно още при първата вълна на пандемията. Ако прогнозите за спад се сбъднат, правителството отново ще трябва да финансира сектора с милиарди евро още в края на тази година.

 

Берлин въвежда строги мерки за неваксинираните

 

Подобни статии

Back to top button