ГабровоГорещи новини

Отново фалшиви сертификати срещу КОВИД-19 в Габрово

Замесен е лекар, който снабдявал с лъжливи удостоверения хора и от други градове, че даже и такива, които са били в чужбина

Полицаи и прокурори от Габрово отново работят по случаи на издадени фалшиви сертификати. От Районната прокуратура в града потвърдиха, че се води още едно досъдебно производство за издадени подобни документи на лица, на които в действителност не са поставени ваксини.

Разследването обхваща периода септември и октомври т. г. За това време, казаха от държавното обвинение, „в град Габрово, лекар от медицински център в града е снабдявал различни лица с лъжливи удостоверения за състоянието на здравето им, като не е действал като длъжностно лице…“. Това е престъпление по чл. 312 ал. 1 от Наказателния кодекс. „Лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, когато не действува като длъжностно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация“, казва този текст.

Проверката е извършена по сигнал на гражданин и „от придобита информация, че на различни лица от цялата страна са издавани сертификати за поставени в медицинския център ваксини срещу Ковид-19, докато практически такава ваксинация не им е била извършена. Към момента информацията сочи за издадени сертификати за еднодозова ваксина. Установени са случаи на лица, които по времето, когато би трябвало да им е поставена ваксината, не са били в България, както и такива, за които има данни, че не са били в гр. Габрово. По неофициални данни „услугата“ струвала по 300 лева за документ.

Говори се, че измамната схема е имала стройна организация – кандидатите за фалшив сертификат се свързвали с посредник от града, в който живеят, а той ги предавал на лице от медицинския център в Габрово. После си получавали сертификатите чрез куриер. Към момента неофициално се казва, че има замесени хора от дванайсет града в страната.

След дадено от Районен съд-Габрово разрешение полицаи са пристъпили към претърсване и изземване в медицинския център. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Габрово. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново.“

Ще припомним, че подобен случай в Габрово имаше и през месец август т. г. Тогава полицията влезе в медицинска лаборатория, също издавала фалшиви сертификати за Ковид-19. „Клиентите“ бяха основно хора, канещи се да пътуват зад граница или желаещи да избегнат поставянето под карантина. След претърсване в лабораторията бяха открити документи с невярно съдържание – отрицателни сертификати от бързи антигенни тестове за Ковид 19, съобщиха Областната дирекция на МВР-Габрово. Претърсването и изземането на уличаващите документи бе извършено на 9 август т. г. Преди това в полицията постъпили данни, че лабораторията изготвя фалшивите отрицателни сертификати – тестове за Ковид 19, без реално да са изследвани лицата.

 

Разкриха медицинска лаборатория в Габрово, издавала фалшиви сертификати за Ковид-19

Подобни статии

Back to top button