Последни новиниСвят

Задължителна ваксинация при новото германско правителство

Коалицията „Светофар” обяви новите мерки за борба с пандемията

Решителни стъпки за овладяване на пандемията, които ще се прилагат последователно – така определи мерките за борба с КОВИД-19 коалицията „Светофар”, която ще състави новото правителство на Германия. „Светофар” заради цветовете на политическите формации, които влизат в нея: червен за социалдемократите, жълт за либералите и разбира се, зелен за Зелените. Именно новите мерки срещу разпространението на корона вируса бяха акцентът при представянето на финалното им споразумение – тъй като „ситуацията е сериозна”, обобщи бъдещият премиер Олаф Шолц.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ

Един от най-спорните моменти в борбата с пандемията е въвеждането на задължителна ваксинация. До този момент в Германия няма такава, въпреки че имунизираните имат по-голяма свобода на действие, а неваксинирани служители са принудени да си правят ежедневни тестове. Сега обаче бъдещият канцлер се обяви за въвеждането на задължителна ваксинация – първоначално в определени сектори, където се работи с рискови групи. На първо място е здравният ресор – персоналът на лечебните заведения и домовете за възрастни хора вече ще трябва да бъде задължително имунизиран срещу КОВИД-19. „Ваксинацията е изходът от тази пандемия“, коментира Шолц и уточни, че мярката може да бъде приложена и в други сектори, ако е необходимо.

Снимка: DBT, Achim Melde

БОНУСИ ЗА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР

Заради тежката битка с пандемията на първа линия здравните работници ще получат бонуси (т.нар Pflegebonus), предвиждат още мерките на коалицията. За целта ще бъдат отделени 1 млрд. евро.

КРИЗИСЕН ЩАБ

В Канцлерството ще бъде създаден специален кризисен щаб, обяви още Олаф. Той ще поддържа постоянен контакт с федералните провинции и ежедневно ще изготвя обобщена информация за ситуацията в страната с научна експертиза.

СПОРАЗУМЕНИЕТО

Коалиционното споразумение от 177 страници предвижда още редица мерки в различните сектори. Сред тях е повишаване на минималната работна заплата на 12 евро на час; повече зелена енергия (до 2030 г. 80% от използваната в Германия енергия трябва да е от възобновяеми източници); легализиране на марихуаната – чрез „контролирано разпространение на канабис за възрастни за консумация в лицензирани магазини“; контрол върху поскъпването на наемите (максимум до 11% в период от 3 години).

Общественият транспорт в Германия – за ваксинирани, преболедували или тествани

Подобни статии

Back to top button