ГабровоПоследни новини

Задържаха 16 мигранти край Габрово, криели се в гора между селата Жълтеш и Ясени

Това е втори случай за седмица в Габровска област - след севлиевския с 12 нелегални сирийци, сега и в Габрово

След Севлиево, и в Габрово бяха задържани група нелегални мигранти. Малко след 7 часа на 22 ноември т. г. в Районното управление на МВР в Габрово се обадил наблюдателен човек, който сигнализирал, че е забелязал група непознати лица в гората. Мястото било между габровските села Жълтеш и Ясени.

„В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ-Габрово са установени шестнайсет лица, без документи за самоличност, които заявили, че са от Афганистан. Десет от лицата са непълнолетни. По случая са образувани досъдебни производства“, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Това е втори известен случай за седмица, при който нашенци за пари карат във вътрешността на страната – в Габровско, нелегални мигранти.

Първият беше на 14 ноември, когато подобна група беше задържана в Севлиево. Около 7,30 часа в дежурната част на севлиевското управление на МВР се получил сигнал, че е  забелязана група хора пред жилищен блок в Севлиево, които впоследствие влезли в сградата. Пристигналите на мястото полицаи открили в един от апартаментите дванайсет лица без документи за самоличност, които заявили, че са от Сирия.

Па случая бяха задържани и двама севлиевци – на 29 и на 44 години, които са подпомогнали лицата да влязат в страната, използвайки лек автомобил „Фолксваген Туарег“. И по този случай е образувано досъдебно производство.

За нелегален превоз на мигранти Наказателният кодекс е категоричен: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева“. Но ако престъплението е извършено чрез използване на моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Отново фалшиви сертификати срещу КОВИД-19 в Габрово

Подобни статии

Back to top button