Горещи новиниСвят

Берлин въвежда строги мерки за неваксинираните

Те са в сила от днес до поне 28 ноември

Нови мерки въвежда Берлин от днес (15 ноември) с цел ограничаване на пандемията от КОВИД-19. Те обаче ще засегнат неваксинираните – т.нар. „правилото 2G”, което важи за всички под 18-годишна възраст.

ПРАВИЛОТО 2G

Според новите мерки отрицателният резултат от тест за корона вирус вече няма да е достатъчен, за да се допуска притежателят му на определени обществени места. Ограничения няма да има единствено за напълно ваксинираните и преболедувалите. Те ще могат да посещават свободно кафенета, бирарии, ресторанти, клубове и дискотеки, увеселителни паркове (също така Ботаническата градина и двата зоопарка в немската столица), театри, музеи, кина, спортни зали и фитнес клубове, фризьор и козметик…

ПРИЧИНИ

Основната причина е не само ръстът на новите инфекции в Берлин – притеснението е, че болниците няма да издържат на новата вълна от КОВИД-19. Кметът Мюлер определи ситуацията с лечебните заведения като „тревожна”, тъй като приемът на заразени пациенти е нараснал значително през последните седмици. Пример за това е Университетската болница Charité, която вече отмени плановите операции и алармира, че скоро няма да има достатъчно места в интензивното отделение.

СРОК

Първоначално се предвижда правилото да е в сила две седмици – до 28 ноември. Ако обаче броят на хоспитализираните и новозаразените остане висок, Сенатът ще гласува удължаването му. Новите правила важат за всички пълнолетни, като лицата под 18 години не са засегнати от тях.

РАБОТА

Правилото 2G ще засегне и персоналът, който работи в непосредствен контакт с клиенти – като напр. сервитьори. Ако не са ваксинирани или преболедували, те все пак ще могат да изпълняват задълженията си, но трябва да представят отрицателен резултат от тест за КОВИД-19, направен максимум 24 часа по-рано. Персоналът в лечебните заведения пък ще трябва да се тества ежедневно.

ХОУМ ОФИСИ

Правилото не налага директно работата от вкъщи, но изискването е в офиса по едно и също време да работи максимум 50% от персонала. От него са освободени работещите в държавната администрация и правосъдната система.

Рекорден брой новозаразени в Германия, смъртността обаче е ниска

Подобни статии

Back to top button