ЛюбопитноПоследни новини

„Clue“ – от настолна игра до кино класика

Той е от особения тип филми, които при появата си на голям екран са провал в бокс офиса, но по-късно се превръщат в любими

„Clue“ е като хубавото вино – с годините става все по-добър 🙂 Той е от особения тип филми, които при появата си на голям екран са провал в бокс офиса, но по-късно се превръщат в любими и заслужено получават титлата „класика в жанра”.

ПРОЕКТЪТ

„Cluedo“ е настолна игра, създадена от англичанина Антъни Прат по време на Втората световна война, който се вдъхновява от романите на Агата Кристи и сър Артър Конан Дойл. Участие в нея вземат между 3 и 6 играчи, които трябва да разрешат класическа криминална загадка: кой е убиецът и какви са мотивите му? Пусната е в производство едва в началото на 50-те години поради липсата на материали в следвоенния период. Патентът й е продаден за едва 5 000 долара, тъй като Прат няма как да предвиди успеха й в САЩ. Зад Океана тя е известна като „Clue“ и бързо се превръща в хит – към 2018 г. от настолната игра с мистериозни убийства са продадени 150 милиона копия, а приходите надхвърлят милиард долара, след като се превръща във франчайз, включващ телевизионни минисериали, мюзикъли, видеоигри и шоупрограми. 30 години след появата й на пазара и далеч преди ерата на компютърните игри и тяхната екранизация, Холивуд прави първата си стъпка в тази посока: популярната настолна игра да бъде превърната във филм. С реализацията му се заемат доказани в Холивуд имена, които обаче са пробили в други жанрове – изпълнителни продуценти са Питър Грубер („Среднощен експрес” и „Флашданс”), Дебра Хил („Хелоуин“, „Мъглата“ и „Бягство от Ню Йорк“) и Джон Ландис („Американски върколак в Лондон“). Моментът изглежда подходящ за подобна лента – криминалният жанр е във възход след екранизациите по Агата Кристи („Убийството в Ориент Експрес“ и „Смъртта на Нил“) и комедията „Murder By Death“, събрала звезден тим от класически детективи като Чарли Чан, мис Марпъл и Еркюл Поаро.

 

СЮЖЕТЪТ

Сюжетът е класически за жанра: в бурна нощ с много светкавици група непознати се събират в голямо призрачно имение по покана на мистериозен домакин… Персонажите са цветни и интригуващи: налудничавият иконом (Тим Къри), черната вдовица г-жа Уайт (Маделин Кан), похотливият професор Плъм (Кристофър Лойд), нърдът г-н Грийн ( Майкъл Маккийн), истеричната г-жа Пийкок (Айлийн Бренън), жената-вамп Мис Скарлет (Лесли Ан Уорън)… плюс дебелата готвачка и сексапилната камериерка. Жертвата е закъснелият седми гост, а очевидно всички присъстващи имат мотив за убийството… Но това не е типичното криминале – героите са смешни и дори абсурдни, действията им са истерични и неадекватни, разгръщането на сюжета е непредвидимо… както и финалът – зрителят не може да предположи какво изобщо ще се случи, още по-малко кой е убиецът и мотивите му! И така, развръзката – от изключително значение в жанра – трябва да е „черешката на тортата”. Затова и решението как да приключи „Clue“ е нетрадиционно: филмът е заснет с три различни финала и те са излъчвани в различните кина по време на премиерата!

 

АКТЬОРИТЕ

Макар и без опит като режисьор в Холивуд, Джонатан Лин успява да събере впечатляващ актьорски състав. Едва ли днес можем да си представим друг освен Тим Къри в ролята на шантавия и опасен иконом, но той е едва третият избор, наложен именно от режисьора, с когото са съученици. Първоначално в образа трябва да се превъплъти Леонард Роситър, но преждевременната му смърт налага нов избор. Предложението на студиото е Роуън Аткинсън, но той пък все още не е добил популярност като Мистър Бийн и затова в крайна сметка отпада за сметка на Къри. Към състава се присъединява Кристофър Лойд, който малко по-късно ще се превърне в мега звезда след участието му в „Завръщане в бъдещето”. Компания им правят забележителни комедийни образи като Айлийн Бренан („Убийство чрез смърт”), Маделин Кан („Какво става, докторе?” ), Майкъл Маккийн („This Is Spinal Tap“), Мартин Мъл („Fernwood 2 Night“)… Най-голямата звезда в каста безспорно е Кари Фишър, достигнала култов статус с ролята си в „Междузвездни войни”. Но четири дни преди старта на снимките екранната принцеса Лея влиза в клиника заради зависимостта си от упойващи вещества. Тя е силно заинтересована от ролята и дори се договаря с лечебното заведение и продуцентите да бъде изписана за периода на снимките – но застрахователната компания отказва и в крайна сметка Фишър отпада окончателно от проекта. А така ролята на прелъстителката мис Скарлет получава Лесли Ан Уорън, която прави блестящо изпълнение. Не по-малък интерес обаче се проявява към другата екранна изкусителка – френската прислужница Ивет. За ролята са обсъждани имена като Дженифър Джейсън Лий, Деми Мур и Мадона. Но Колийн Камп прилага успешна стратегия по време на прослушването – явява се във втален костюм на камериерка с къса пола и дълбоко деколте. По-късно режисьорът споделя в интервю, че водещото са били нейните комедийни умения и талант, но подходящата й фигура също е допринесла за финалния избор.

 

ПРОВАЛ И ВЪЗХОД

Въпреки всички предпоставки за касов успех „Clue“ се проваля в бокс офиса. Премиерата му е малко преди Коледа е в конкуренцията на хитове като „Перлата на Нил”, „Пурпурен цвят” и „Извън Африка”. Очакванията на студиото, че зрителите ще посетят отново салоните, за да видят другите два финала на филма, не се оправдават – публиката е по-скоро незаинтересована или объркана от нестандартния подход. Със скромните си приходи „Clue“ не успява да покрие дори бюджета си от 15 млн. долара, което го превръща в провал за продуцентите. А те си го „изкарват” на режисьора – години наред Джонатан Лин е персона нон грата, докато не успява да се завърне с изненадващия хит „Братовчед ми Вини”.

Това обаче съвсем не е краят за филма, който също реализира впечатляващо завръщане. През 90-те години популярността на „Clue“ расте лавинообразно, благодарение на кабелните телевизии и домашното видео. Решението с кой финал да бъде пуснат също е лесно: в крайна сметка е издаден и с трите варианта, „залепени” един след друг като алтернативи. Феновете му, незаинтересовани от финансови приходи и бокс офис, се увеличават, а много зрители го преоткриват. Подобно на „Животът е прекрасен” (1946) филмът става толкова популярен и разпознаваем след слабата си премиера на голям екран, че накрая се сдобива с титлата „класика в жанра”, благодарение на малкия екран. Нещо повече – криминалната комедия триумфално се завръща и на големия екран, като от 2002 г. ежегодно се прожектира в избрани киносалони, а публиката „участва” в него със специални костюми и репертоар, подобно на „The Rocky Horror Picture Show“. „Clue“ е вдъхновение за филми като „Knives Out“ и „Glass Onion“, сериали като „Only Murders in the Building“, а наскоро се появи новината, че се подготвя негов римейк с участието на Райън Рейнолдс.

 

30 години „Мълчанието на агнетата”

 

Подобни статии

Back to top button