Горещи новиниПоследни новиниСвят

При какви условия ще бъдат облекчени мерките в Германия?

На първо място броят на заразените трябва да падне под 35 души на всеки 100 000

В продължение на две седмици броят на новозаразените от корона вирус в Германия трябва да бъде под 35 души на всеки 100 000 – това е първото условие за дългоочакваното облекчаване на строгите мерки във федералната република. В интервю за ZDF канцлерът Меркел разкри подробности по темата, след като правителството и местните власти се договориха да удължат блокадата в страната, но същевременно да започне поетапно разхлабване на част от мерките. Така например още през следващите дни училищата в някои от федералните провинции отново отварят врати за присъствено обучение, фризьорските салони ще заработят от 1 март, но хотели, ресторанти и увеселителни заведения остават затворени.

Бъдещите действия обхващат три направления: университетите и горните класове в училищата; личните контакти; ресторанти, хотели, културни и спортни обекти. „Трябва да решим коя група да бъде приоритетна при следващото облекчаване на мерките”, поясни Меркел. Въпросът ще бъде обсъден на 3 март отново на видео конферентна връзка с участието на правителството и лидерите на федералните провинции.

ВирусОчаквано, канцлерът е особено предпазлива в стъпките за облекчаването на строгия режим. Опасенията й са продиктувани най-вече от появата на мутации на вируса, които вече достигнаха и територията на Германия. „От нас зависи да изберем интелигентните стъпки, чрез които да преминем през пандемията без сериозна трета вълна или да подходим невнимателно и отново да се увеличи броят на заразените. Времето е тежко и ние сме още по средата”, мотивира се Ангела Меркел. Но оптимистично изтъкна, че броят на новите случаи на корона вирус в страната е намалял наполовина през последните три седмици и това се дължи именно на строгите правила.

Меркел обеща също през март центровете за ваксинация да заработят „на пълни обороти”, след като в момента работата им се оказа затруднена поради недостига на ваксини. Тя отново увери, че Германия е поръчала достатъчно ваксини, като по план до края на лятото всеки желаещ трябва да е имунизиран срещу корона вируса.

Блокадата в Германия се удължава до 7 март

Подобни статии

Back to top button