Любопитно

Най-добрите филми… за книги!

В Деня на книгата - книгата в главната роля :)

Обикновено книгите дават „живот” на филмите – процес, познат като „екранизация”. Освен да са основа на сюжета обаче, книгите могат да бъдат и истински филмов герой – в главната или в поддържаща роля. Като тези.

В бездната на лудостта

Психотрилърът на Джон Карпентър е истинско пиршество за почитателите на жанра. В основата на историята е бестселър, който променя до неузнаваемост читателите: те са обхванати от параноя, желание за насилие… чиста лудост! А в тази бездна ще пропадне героят на Сам Нийл, който тръгва по следите на изчезналия автор на книгата. Защото следите водят до градче, описано детайлно именно в книгата-убиец, но липсващо на всяка една географска карта…

 

Деветата порта

Във филма на Роман Полански Джони Деп е нещо като Хан Соло в света на книгите – литературният „наемник” Корсо, който издирва ценни издания за богати колекционери и не страда от излишни скрупули при сдобиването си с тях. Животът му обаче поема неочаквана посока, след като е изпратен да проучи единствените три оцелели копия на “Книгата на деветте порти от царството на сенките”… буквално към Ада!

 

Името на розата

Опасна книга е в основата и на шедьовъра на Умберто Еко. Защо и как сее смърт в манастира, а според обитателите му е довела самия Дявол и Апокалипсиса? Блестяща адаптация на Жан-Жак Ано, за Шон Конъри е ясно по презумпция.

 

451 по Фаренхайт

Книгата е извън закона – тя е опасна, тя се преследва, тя се наказва с изгаряне. Това е светът, пренесен от романа на Бредбъри във филма на Трюфо. Общество, обсебено от безсмислените панаирни забавления – стратегия на властта. Антиутопия, която е върховният комплимент за четящия.

 

Капоти

„Хладнокръвно” е роман, който е кулминация в творчеството на Труман Капоти, поставя началото на нов литературен жанр, вдъхновява поколения автори… Но и унищожава създателя си – написването е повече от изпитание за таланта на Капоти, книгата е причина да изпадне в нервен срив и да бъде изолиран от „обществото”.

 

Мизъри

Стивън Кинг обича да пише за писатели. А героят му Пол Шелдън пише блудкави бестселъри за глуповатата, но красива Мизъри Частейн. Снежна буря и катастрофа го „изпращат” в отдалечения дом на най-голямата му почитателка – Ани Уилкс. Но снежната буря и катастрофата са като детска игра в сравнение с гнева на шизофреничката, научила, че Мизъри умира в новата му книга. Затова и Пол трябва да напише нов роман – ако иска да живее… поне още малко.

 

Крадецът на книги

Филм за книгите – пиетет пред тяхната сила, красота и способност да променят човека. Книгите, които остават и след посещението на Смъртта, а кражбата им не би могла да е престъпление.

 
 

Приятно гледане/четене 🙂

„Мизъри” – най-големият кошмар за Стивън Кинг

Подобни статии

Back to top button