Последни новиниСвят

Блокадата в Германия остава и през април, възможно е ново затягане

По Великден общественият живот ще "замръзне", дори църковните служби ще са онлайн

Блокадата заради пандемията от корона вирус в Германия ще продължи поне до 18 април, като мерките не само няма да бъдат облекчени, но вероятно ще има и нови ограничения. Причината е растящият брой на инфектираните и хоспитализираните – според данните на Института „Роберт Кох” заразоносители са вече над 100 души от всеки 100 000, което означава, че властите могат да активират „аварийната спирачка” и да затегнат още повече блокадата. Обсъждани такива мерки са въвеждането на вечерен час до 5 сутринта, ново затваряне на училищата и детските градини в цялата страна, задължително тестване на служителите на всички компании няколко пъти седмично… В крайна сметка всяка федерална провинция ще решава сама дали да въведе въпросните ограничения и кога точно. По Великден обаче ограниченията ще са повсеместни – от 1 до 5 април общественият живот ще спре напълно, като дори супермаркетите няма да работят с изключение на съботния ден (3 април). Забранено е събирането на повече от 5 души от 2 домакинства на едно място. Няма да е възможно дори да посетите църковна служба – поне не присъствено, можете единствено да я гледате онлайн.

Снимка: Pixabay

Подготвят се промени в пропускателния режим – мерките, които в момента се прилагат спрямо пристигащите от рискови региони, вече ще важат за всички влизащи на територията на Германия, независимо дали идват от район от “Списъка на рисковите области с висока честота на заболяванията от COVID-19” на Института „Роберт Кох“. Това означава задължителен тест с отрицателен резултат максимум 48 часа преди влизането, предварителна регистрация, както и задължителна карантина от 10 дни с възможност за съкращаването й при отрицателен тест на 5-ия ден.

Въпреки призивите да се ограничат пътуванията и вътре в страната, ще има възможност за „ваканции с минимален контакт” – желаещите да прекарат няколко дни извън дома могат да пътуват в рамките на съответната федерална провинция, като спазват стриктно хигиенните изисквания, избягват контактите с представители на други домакинства и редовно се тестват за COVID-19. Провинциите Мекленбург-Западна Померания, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония вече се подготвят да посрещат туристи за великденските празници, като гарантират помещения със самостоятелни кухни и санитарни възли, така че да се ограничи максимално контактът с други хора. Ако нивото на заразата не намалее и няма как да бъдат облекчените строгите мерки, след Великден ще стартира специална федерална програма за туризма и свързаните с него отрасли – допълнително подпомагане в случай, че кризата продължи. Точни суми за момента не са упоменати, но според проектодокумента средствата по нея ще надвишават досегашните програми за подпомагане.

В интензивните отделения в Германия в момента са настанени над 3 000 души, като възрастта на пациентите пада все повече. Натоварването в момента е на нивото на пика на пандемията през 2020 г., предупреждават лекарите. Очакванията им са през следващите седмици броят на приетите за интензивно лечение да се увеличава, като при този темп на инфекции в началото на май броят им вероятно ще е около 5 000. Ако вирусът не мутира отново в по-заразна форма и мерките за ограничаване имат ефект, едва през август се очаква спад на пациентите в тези отделения.

Снимка: DBT, Achim Melde

Кризата с COVID-19 все повече се превръща и в политическа криза за управляващото мнозинство в Германия. Одобрението към Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) вече е едва 27%, показват данните на ежеседмичното проучване за „Bild am Sonntag“. Седмица по-рано консерваторите са подкрепяни от 31 на сто от анкетираните, а в средата на януари – от 36%. Причина за това е основно корупционната афера със защитни маски – фирмите на двама депутати бяха уличени, че са получавали комисионни в размер на стотици хиляди евро, за да посредничат при закупуването на въпросните предпазни средства. Скандалът се задълбочава допълнително от информацията, че фирмата, в която съпругът на здравния министър Йенс Шпан заема ръководен пост, е продала половин милион маски FFP2 именно на федералното министерство на здравеопазването.

Снимка: DBT, Achim Melde

Според анализаторите обаче се наблюдава трайна тенденция на спад заради цялостните действия на управляващите в борбата с пандемията и предприеманите от тях мерки. Затова и все по-активно се говори за възможността след изборите тази година да бъде съставено правителство без участието на ХДС-ХСС. Причината – Зелените и левите увеличават електоралната си подкрепа и могат да се коалират за бъдещото управление на Германия. Социалдемократите отбелязват лек ръст от 1% и достигат подкрепа от 17 на сто, а Свободната демократическа партия увеличава с 2 на сто до 10%. Най-сериозен е ръстът в електората на Зелените, които вече се ползват с 22% подкрепа, докато крайнодясната формация Алтернатива за Германия бележи спад.

Следващата онлайн среща между правителството и федералните власти относно ситуацията с пандемията и евентуалното облекчаване на мерките ще се проведе на 12 април.

Новият ваксинационен план на Германия: какво предстои?

Подобни статии

Back to top button