Любопитно

Катрин Хепбърн – изкуството да бъдеш себе си

Тя е рекордьор не само сред актрисите, но и изобщо сред актьорите – има цели 4 "Оскара" за главна роля

„Веднъж ме преследваше тълпа почитатели. „Махайте се!”, изкрещях им аз. „Ние те създадохме”, извикаха те. „По дяволите, не сте!”, отговорих им аз“. Случката, разказана от самата Катрин Хепбърн, илюстрира поведението през целия й живот. Блестящо изпълнява ролите на силни, независими жени със собствено мнение, защото самата тя е такава – отказва да се съобразява с очакванията на обществото и нормите, които налага то, живее по собствени правила и разбирания. Започва кариерата си на Бродуей, но още с третия си пълнометражен филм печели “Оскар”. Тя е рекордьор не само сред актрисите, но и изобщо сред актьорите – има цели 4 статуетки за главна женска роля: за филмите “Утринна слава”, “Лъвът през зимата”, “Познай кой ще дойде на вечеря” и “Край Златното езеро”. Хепбърн обаче презира цялата суматоха и никога не е присъствала на церемонията, когато е номинирана – затова и никога не получава лично статуетката. Появява се само веднъж – и то за да връчи наградата. Режисьорът на “Лъвът през зимата” разкрива, че Хепбърн държала с години “Оскар”-а си в хартиен плик – точно както й го доставили. В тази връзка тя самата иронично заявява: “Актьорството е чудесна детинска професия – преструваш се на някой друг и в същото време ти плащат”.

Катрин Хепбърн притежава нетипична за холивудска актриса външност и поведение – отказва да носи грим и рокли, предпочита панталони, не позира за фотосесии и не дава интервюта. Шеговито (или пък не) казва: “Приветствам смъртта – в нея няма интервюта!”. Личният й живот също е бунт срещу нормите на обществото – връзката й със Спенсър Трейси продължава близо 30 години, наричана е една от най-големите любовни истории на нашето време, но двамата никога не сключват брак. “Често се чудя дали мъжете и жените наистина са подходящи един за друг – може би просто трябва да живеят в съседство и от време на време да си правят посещения”, разсъждава Хепбърн. Скандалът е огромен дори за мащабите и порядките на Холивуд – Трейси е женен през цялото време за друга! Любовниците обаче нехаят – снимат се заедно в цели 9 филма и са заедно не само на снимачната площадка. Хепбърн е съкрушена от смъртта на Трейси, но не отива на погребението му от уважение към семейството.

Самата тя има един провален брак. “Единствено когато жената реши да няма деца, може да живее като мъж. Именно това решение взех аз”, категорична е Хепбърн, с което обяснява и защо никога не създава семейство. За сметка на това има любовна афера и с ексцентричния милиардер Хауърд Хюз – за която разказва филмът на Мартин Скорсезе “Авиаторът”. В образа на червенокосата кинозвезда влиза друга такава – Кейт Бланшет – и печели “Оскар” за превъплъщението си в Катрин Хепбърн. Анкетата на Entertainment Weekly определя Катрин Хепбърн за най-добрата класическа актриса на 20-ти век, а Американският филмов институт й отрежда първо място в класацията за най-великите филмови легенди сред дамите на Големия екран. В друга класация на института – за 100-те най-велики любовни истории – тя е рекордьор с участието си в 6 от романтичните ленти – “Филаделфийска история”, “Да отгледаш Бебчо”, “Африканската кралица”, “Познай кой ще дойде на вечеря”, “Жена на годината” и “Край Златното езеро”.

Идолът й сред актрисите е Бети Дейвис – която също се изявява в ролите на силни жени, но почти винаги отрицателни персонажи. Хепбърн се изказва особено ласкаво за някои от новото поколение актьори – сред фаворитите й са Харисън Форд, Джон Траволта, Джеръми Айрънс. За Мелани Грифит казва, че е “добра актриса, но бързо ще изчезне”, а Джулия Робъртс определя като “следващото голямо нещо”. Харесва и Глен Клоуз, но открито заявява, че “краката й са твърде големи, за да я вземат насериозно като актриса”. Безспорната й фаворитка пък е Ванеса Ретгрейв, за която споделя, че настръхва, когато я гледа и слуша. На другия полюс – Хепбърн буквално презира Мерил Стрийп, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и най-вече Уди Алън. Животът й явно е не само дълъг (умира на 96 години), но и пълноценен. Или както самата тя казва: “Ако вършиш това, което искаш, поне един човек е доволен”.

Подобни статии

Back to top button