Последни новиниСвят

Без пътувания по Великден – за да има летни ваканции

Очаква се връщането на пълната блокада в Германия – повторно затваряне на магазините и още по-малко контакти

Великденските празници в Германия трябва да преминат в тесен семеен кръг, а не с обичайните пътешествия. Пътуванията трябва да бъдат сведени до минимум, така че да не се разпространява допълнително корона вирусът – това предупреди в навечерието на поредния кръг преговори относно антипандемичните мерки финансовият министър и кандидат за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц. „Ако много хора отидат на великденска ваканция с голям мащаб, това застрашава лятната ваканция на всички нас“, обясни той.

В понеделник (22 март) федералните провинции и правителството на страната ще обсъдят ситуацията и какви бъдещи действия ще се предприемат с оглед разпространението на вируса и неговите мутации. От Института „Роберт Кох” съобщиха, че за последната седмица броят на заразените средно за страната вече надхвърля 100 от всеки 100 000 души. Предвижда се именно при достигане на индекс от 100 да бъдат дръпнати т.нар. „аварийни спирачки” – отново пълен локдаун, в който отпадат досегашните облекчения: повторно затваряне на магазините, още по-ограничени контакти и пр. Бавария вече въведе блокадата, след като носители на заразата се оказаха всеки 104 от 100 000 души. Саксония също планира подобни действия, а най-засегната е Тюрингия, където индексът достигна почти 200. Заради новите мутации на вируса  инфектираните се увеличават непрекъснато, като само за ден (20 март) броят на новозаразените надхвърли 16 000.

Затягането на мерките изглежда неизбежно по време на поредната онлайн срещата между централната власт и федералните провинции. На особени критики е подложен здравният министър Йенс Шпан, който разпореди временното спиране на ваксинацията с „Астра Зенека” и така спомогна за разпространението на вируса, изтъкнаха политици и медици. „В тези времена е особено важно да обмисляме сериозно и интелигентно политическите си действия. А това включва не постове в Туитър кога ще има безплатни тестове за КОВИД-19, но и връщане на строгите мерки, когато е необходимо”, коментира ситуацията министър Шолц, макар и без да споменава поименно колегата си.

Влизане в Германия: само с отрицателен за COVID-19 тест

Подобни статии

Back to top button