Последни новиниСвят

Влизане в Германия: само с отрицателен за COVID-19 тест

Нарушителите са заплашени от глоба в размер на 25 000 евро

От днес (21 март) българите, влизащи на територията на Германия, трябва да представят на граничните власти отрицателен за корона вирус тест. Той трябва да е направен максимум 48 часа преди пристигането и да отговаря на изискванията на Института „Роберт Кох” – отпада възможността тест да бъде направен след самото влизане във федералната република. Тестът трябва да е английски, немски или френски език, в хартиен или електронен вариант, като задължително трябва да се пази 10 дена след влизането в Германия, тъй като местните здравни власти може да го поискат за проверка във всеки един момент.

Причина за по-строгия контрол е поставянето на България в „Списъка на рисковите области с висока честота на заболяванията от COVID-19“ на Института „Роберт Кох“. Остава задължителното изискване всички пътници да са си направили предварителна дигитална регистрация (на https://www.einreiseanmeldung.de/), както и 10-дневната карантина, независимо от наличието на отрицателен тест при пристигането (тя може да бъде съкратена най-рано след 5-ия ден, като бъде направен нов тест резултатът му отново е негативен).

От посолството ни в Берлин напомнят, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантината в адаптиран вид, съобразен с местните особености на разпространението на вируса (правилата са публикувани на адрес https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198?fbclid=IwAR1XDmDhPMT1kLcvU9nqc0lvLmlOJGswBlQbgxl_3hV_XjB0jD3y7gMm_9U)

Нарушителите на тези правила рискуват глоба в размер до 25 000 евро.

Подобни статии

Back to top button