Последни новиниСвят

Новият ваксинационен план на Германия: какво предстои?

От април се включват и личните лекари, през лятото всички трябва да са получили покана за ваксинация

Ускоряване на процеса по ваксинация, така че до края на лятото всички желаещи в Германия  да са имунизирани срещу корона вирус – тази цел си поставиха правителството и федералните провинции в Германия по време на нова онлайн среща след временното стопиране на ваксинацията с „Астра Зенека”. В проекторезолюцията, която са одобрили преговарящите страни, се предвижда включване на личните лекари от частните практики още през април. Тази възможност беше заложена и в първоначалния план, но не беше посочен конкретен период кога ще се случи това. Тъй като ваксините все още са в ограничени количества, от 5 април джипитата ще получават по 20 дози седмично – общо 1 млн. за цялата федерална република.

Снимка: Bundesministerium für Gesundheit

С ускоряването на производството на ваксините и навлизането на четвъртата одобрена от Европейската комисия по лекарствата, количествата ще се увеличат, а в кампанията ще бъдат включени и повече лични лекари (първоначално се предвижда те да са около 50 000). Така за последната седмица на април планираните дози, които ще се предоставят на джипитата са над 3 млн. Медиците ще получат също достатъчно материали, от които се нуждаят (като игли и спринцовки), а също така ще бъдат облекчени до минимум в изискванията за документация, обеща здравният министър Йенс Шпан.

Снимка: Bundesministerium für Gesundheit

Успоредно с това работата си до края на септември ще продължат  ваксинационните центрове и мобилните екипи. При тях също се предвижда увеличение на капацитета, така че да бъдат имунизирани по-бързо повече желаещи. Те остават и приоритетни в плана, като седмично ще им се предоставят над 2 млн. дози от наличните количества ваксини. Предвижда се отпускането на повече дози за особено засегнатите от заразата райони – като такива са посочена провинция Заарланд поради близостта й с френския департамент Мозел, както и Бавария, Саксония и Тюрингия поради критичната ситуация на границата с Чехия. До този момент в Германия срещу корона вирус са имунизирани над 7 089 000 души – общо 8,5% от населението на страната.

Германия възобновява ваксинацията с „Астра Зенека”

Подобни статии

Back to top button