ГабровоПоследни новини

„Зебрите“ в Габрово станаха най-опасните места за пресичане

За месец пострадаха петима пешеходци. Тежък случай на 10 януари на ул. „Свищовска“ - има спешна нужда от кръвопреливане

Петима пострадали на пешеходни пътеки само за месец в Габрово – такава статистика трябва не само да се отчита, ами да стресне институциите. Като се започне от полицията и Общината, та се мине и през какви ли не там комисии по безопасност на движението и т. н. Осветлението на пътеките ли не е както трябва, пътните полицаи ли не си вършат работата, шофьорите ли нехаят за живота на другите участници в движението, пешеходците ли не се оглеждат, каквото и да е – органите трябва да стъпят на крак и да вземат проблема присърце.  Иначе черната статистика ще продължи.

А тя е повече от плашеща: „На 10 януари, около 7,30 часа, на пешеходна пътека на ул. „Свищовска“ е възникнало пътнотранспортно произшествие, при което е пострадала 62-годишна габровка. На място незабавно са насочени екипи на „Пътна полиция“ и спешна помощ. При извършения оглед е установено, че 71-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Опел Астра“, е блъснал пресичащата на пешеходна пътека жена. Пострадалата е откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с черепно-мозъчна травма, фрактура на таза и коляното, с опасност за живота. Паричните за инцидента са в процес на установяване. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.“

Същия следобед в социалната мрежа се появи зов за помощ, търсеше се спешно рядко срещаната кръвна група Б- (отрицателна) за пострадалата на пешеходна пътека жена, която бе в тежко състояние в реанимация.

Шест дни преди това от ОД МВР –Габрово съобщиха: „На 4 януари в 8 часа в РУ-Габрово е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на бул. „Априлов“ с пострадал пешеходец. Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ е установил, че 35-годишна габровка, преминавайки с лек автомобил „Ауди А2“  през пешеходна пътека, сигнализирана с пътен знак, пътна маркировка и светофарна уредба с жълта мигаща светлина, не е пропуснала пресичащия 35-годишен пешеходец. Мъжът е откаран в местната болница, като  след прегледа е освободен с диагноза дисторзио (изкълчване). Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни…“

На 20 декември 61-годишна габровка бе ударена от „Форд Фиеста“, докато пресичала на „зебра” в района на Колелото. Откарана е в габровската болница с натъртване в областта на таза. Четири дни по-рано 47-годишна жена е блъсната, докато пресичала на пешеходна пътека на ул.“Скобелевска“, а шофьорът избягал от местопроизшествието. Жената е откарана в болницата с оток на десния крак, като след прегледа е освободена за домашно лечение. Мъжът, управлявал автомобила, бе установен – 42-годишен от Габрово.

Фрактура на черепа и мозъчен кръвоизлив получи 66-годишна габровка, която бе пометена от лек автомобил „Фолксваген Голф“ на 7 декември м. г. , докато пресичала с предимство на ул. „Емануил Манолов“.

На фона на тези ужасяващи факти в социалните мрежи си изказват хора, на които все пешаците са им виновни – движели се като „овце“, били „заблеяни“, „хвърлящи се на платното“ и какво ли не… За тях ще припомним законовите изисквания: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора… При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре… На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение“.

Ще припомним и изискванията към пешеходците, че на пешеходната пътека „преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите автомобили и със скоростта им на движение, както и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, а също така да не спират без необходимост на платното за движение.“

Три жени са блъснати на пешеходни пътеки в Габрово само през последните дни

Подобни статии

Back to top button