Последни новиниСвят

Берлин отново затяга мерките срещу КОВИД-19, но облекчава правилата за карантиниране

Ресторанти ще могат да посещават единствено клиентите, които отговарят на правилото 2G+

Заради бързото разпространение на щама Омикрон Берлин отново затяга срещу КОВИД-19, като същевременно облекчава правилата за карантината. От петък (14 януари) лицата, които са били в контакт с доказано инфектиран, но вече имат бустерна ваксина, няма да бъдат подлагани на 10-дневна карантина. Същото се отнася за „прясно“ ваксинираните с две дози и наскоро оздравелите (тези, които са били ваксинирани или заразени с корона вирус преди по-малко от 3 месеца). Всички останали контактни лица ще бъдат карантинирани за период от 10 дни, като след 7-ия могат да си направят ПСР или антигенен тест. Децата пък могат да се тестват след седем дни, ако са заразени и след пет дни, ако са били в контакт.

От събота (15 януари) всички пътуващи в обществения транспорт на Берлин трябва отново да носят маски тип FFP2. Ресторанти ще могат да посещават единствено клиентите, които отговарят на правилото 2G+: ваксинирани или преболедували, както и с актуален отрицателен тест. Същото важи за събирания в затворени помещения с повече от 10 души, както и в магазините с площ до 100 кв. м.

Правилата ще се прилагат първоначално до 11 февруари, като е възможно Сенатът да ги удължи допълнително. Запазват се изискванията за:

  • частни събирания до 10 души (на открито или закрито), ако всички са ваксинирани или преболедували (не се броят децата до 14-годишна възраст).
  • ако не отговарят на правилото 2G – позволяват се събирания на представители на едно домакинство с максимум двама души от друго (децата отново не се броят)
  • забранени са събиранията на закрито на повече от 200 души и на открито на над 1000 (за спортни или културни мероприятия, напр.)
  • Регламентът 3G е в сила в обществения транспорт и на работното място: ваксинирани, преболедували, тествани.

Задължителна ваксинация за медицинския персонал в Германия

Подобни статии

Back to top button