Последни новиниСвят

Заради кризата: 29 евро цена на транспортната карта в Германия?

Потребителските организации предлагат антикризисната мярка да бъде удължена и модифицирана

29 евро да бъде цената на месечната абонаментна карта за обществения транспорт в Германия от септември – това предлагат потребителски организации във федералната република. Заради растящите цени на горивата в следствие на войната на Путин в Украйна правителството въведе като антикризисна мярка месечна карта на цена от 9 евро – но само за период от 3 месеца: юни, август и септември. След това в сила трябва да влязат отново предишните цени, които са около 10 пъти по-високи. А това би отказало много германци да пътуват с обществения транспорт и да се върнат към шофиране на личните си автомобили. В същото време цената на горивата със сигурност няма да е паднала, дори напротив, ще е по-висока, сочат икономическите разчети.

Затова от Федерална асоциация на потребителските центрове (Bundesverbands der Verbraucherzentralen) предлагат правителството да удължи антикризисната мярка, макар и на друга цена – месечната карта за обществения транспорт да струва 29 евро (или по 1 евро на ден). „Това би облекчило всички в тази финансова криза, но особено домакинствата с по-ниски доходи, като същевременно стимулира ползването на обществения транспорт“, мотивира идеята Юта Гуркман.

Федералното правителство все още не е коментирало евентуалното удължаване на въпросната мярка, която струва на бюджета 2,5 млрд. евро само за трите летни месеца. В същото време финансовият министър Кристиан Линднер предупреди германците, че ги очакват поне 4-5 трудни години. „Влизаме в дългосрочна криза заради войната в Украйна, високите цени на енергията и прекъснатите вериги на доставки“, коментира той пред телевизия ZDF. Според ведомството му високата инфлация ще се задържи до 2027 г, когато страната ще се върне към предишните нива на икономически ръст.

Месечна абонаментна карта от 9 евро в Германия – какво трябва да знаем?

Подобни статии

Back to top button