БългарияПоследни новини

Проф. д-р Тодор Кантарджиев в Габрово: „Възпитаният човек си мие ръцете поне 12 пъти на ден”

Трийсет пъти по-заразен вариант на коронавируса циркулира вече у нас. Министерството на здравеопазването не взе мерки и за съжаление се лишаваме от едно хубаво лято, смята известният епидемиолог

От миналия месец в България вече циркулира новият подвариант на Омикрон ВА.5, който е 30 пъти по-заразен от първоначалния Ухански Ковид-19. Това съобщи в Габрово проф. д-р Тодор Кантарджиев, който посети града на 5 юли т. г. и проведе среща с  обществеността на тема „Инфекциите и общественото здраве“. Дошлите в зала „Възраждане“ във вторник вечерта имаха възможност да се ориентират по различни здравни въпроси, актуални за този сезон – за летните инфекции, опасностите от заразяване, които крият водоемите и басейните, а също кърлежите и комарите, както и за опасността от разпространението на  Маймунска шарка в България. Известният микробиолог, епидемиолог и имунолог, дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести, специалист и по гъбични инфекции, даде съвети и на страдащите от тях.

Важна тема в разговора беше набиращата обезпокоителна сила нова вълна на коронавируса в страната, ваксинирането, хигиената. Пред репортер на  „Нови вести“ проф. Кантарджиев обясни, че предишните вълни на коронавируса като че ли понаучиха българина на лична хигиена. И все пак, напомни той, възпитаният човек си мие ръцете поне 12 пъти на ден, най-малко 20 секунди и задължително със сапун или друг детергент, за да противодейства не само на коронавируса, но и на всички инфекции. Според  данни от Националния център по заразни и паразитни болести, цитирани от проф. Кантарджиев, в началото на месец юни около 7 % от всички заразени с Ковид-19 в България са били от подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5.

Ще припомним, че през май т. г. тези два подварианта бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Те бяха установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там, от юни циркулират и в България.

Лавинонарастващото разпространение на коронавируса в Гърция – предпочитана лятна дестинация за мнозина българи, неминуемо ще даде отражение на болестта и у нас, смята проф. Кантарджиев. Затова здравните власти не бива да се бавят, а да въведат някои от познатите ни вече противоепидемични мерки, като носенето на маски в здравните заведения и градския транспорт. „Сегашната вълна на коронавируса започна насила, обясни той.  –  Заради факта, че не се правят изследвания, не се вземат никакви мерки… И за съжаление се лишаваме от едно хубаво лято, каквото например имахме, примерно, миналата година.“

Габровска област е на четвърто място отзад напред по заболеваемост на Ковид-19 през последните дни, успокои габровци професорът. И допълни, че сега тази болест минава по-леко, отколкото преди две години. Разбира се, това не прави ваксинацията излишна. Напротив –  възрастните хора, страдащите от хронични заболявания, трябва да се ваксинират.

В тази връзка жена от залата му обясни, че е преболедувала, но още не се е ваксинирала, на което проф. Кантарджиев й отговори, че е „много смела да влезе тук с още около 250 души“. Всяко събиране с много хора в затворено помещение и липсата на хигиенни навици крие голям риск от заразяване с коронавирус.

Специално запитахме професора за хората с бустер отпреди 7-8 месеца, какво да предприемат при сегашната вълна. „Няма да чакат есента, а сега ще трябва да сложат отново бустер, защото „поради невземане мерки от  Министерството на здравеопазването и занимаване с други неща и нищонеправене, стана така че в момента, в средата на лятото, при слънце и проветряване, имаме нарастващи случаи на коронавирус“.

проф. д-р Кантарджиев в зала „Възраждане“ Габрово

Подобни статии

Back to top button