ГабровоГорещи новини

Отново маски и дистанция в Габровска област, Ковидът настъпва

Шефът на РЗИ-Габрово пусна заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки за един месец

От утре, 21 юли 2022 г, в Габровска област се въвеждат временни противоепидемични мерки заради надигащата се вълна от Ковид-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Заповедта е на директора д-р Николай Пенчоков и е съгласувана е с Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  Засега е предвидено действието на тази заповед да продължи един месец – до 21 август т. г.

Ето и какви са новите изисквания към жителите на областта: Всички, които се намират „в лечебни заведения, аптеки, оптики, РЗИ, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни на територията на Габровска област, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице  за еднократна или многократна употреба…”

Всички „които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра”.

В заповедта е записано още, че всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират спазването на противоепидемичните мерки в работните помещения. Редовно да се проветряват и дезинфекцират, да не се допускат болни с прояви на остри респираторни проблеми – повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и др.

Трябва да има осигурени сапун, вода и дезинфектант, както и да се напомня на персонала за необходимостта от често хигиенизиране на ръцете. А ние ще напомним казаното неотдавна от  проф. д-р  Тодор Кантарджиев при посещението му в Габрово: ”Възпитаният човек си мие ръцете поне 12 пъти на ден, най-малко 20 секунди и задължително със сапун… От миналия месец в България вече циркулира новият подвариант на Омикрон ВА.5, който е 30 пъти по-заразен от първоначалния Ухански Ковид-19”, каза известният епидемиолог, имунолог и микробиолог.

Отново в заповедта се призовават работодателите по възможност да осигурят дистанционна работа, работно време с променливи граници или работа на смени. Всички физически или юридически лица, които са собственици или управляват търговски или обекти за различни услуги, да организират така дейността си, че да се спазва дистанция от 1,5 метра между посетителите, също и да осигурят дезинфектанти за ръце на входа на обекта.

По възможност административните и др. услуги  на гражданите да се предоставят по електронен път. Заповедта обръща внимание на служителите в детски заведения за засилен сутрешен филтър и недопускане на болни деца със симптоми на Ковид или на други остри заразни болести. Същото трябва да се прави и в институциите за социални услуги и домове за деца и възрастни – да се следи и да не се допускат потребители и персонал с клинични прояви на Ковид-19.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на здравната ситуация в област Габрово. Всички кметове на общини, шефове на МВР и др. са запознати с новата заповед и трябва да следят за организацията и контрола по спазването й.

 

Подобни статии

Back to top button