Последни новиниСвят

Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Ангела Меркел присъстваше на събитията в Бундестага вече като гост

С 395 гласа „за” Олаф Шолц беше избран за нов федерален канцлер на Германия. С това абсолютно мнозинство социалдемократът заменя Ангела Меркел на поста след 16 години управление. Вотът беше таен, като депутатите попълваха бюлетините си в специална кабинка за гласуване.

Снимка: DBT, Achim Melde

10 седмици след изборите на 26 септември Германия има ново правителство. Вчера коалиционните партньори подписаха споразумението за съвместното си управление, наричано „светофар” заради цветовете на партиите в него: червен за социалдемократите, жълт за либералите и разбира се, зелен за Зелените. Още по време на преговорите за формирането му беше постигнато съгласие по основни въпроси: като задължителната ваксинация, увеличение на минималната работна заплата и дори частично легализиране на марихуаната.

Олаф Шолц става четвъртият канцлер на СДП след Вили Бранд, Хелмут Шмид и Герхард Шрьодер. Ангела Меркел също присъстваше на събитията в Бундестага, но в залата за гости. Тя получи овации от всички присъстващи политически формации, с изключение на популистите от Алтернатива за Германия.

 

Нови ограничения в Германия – правилото 2G влиза повсеместно

Подобни статии

Back to top button