ГабровоПоследни новини

Брадати мигранти твърдели, че са непълнолетни! Така ги учели каналджиите

„Касичката“ оставала в началото на пътя им, отваряли я накрая, а те тръгвали без документи, за да могат да си измислят имена и „родини“

Само за около две седмици в Габровска област бяха задържани 34 афганистанци и 12 сирийци – в Севлиево, край Трявна и в Габрово. Повечето местни жители се запитахме дали няма още из горите, защо са в нашия край и какво става със задържаните. Затова потърсихме мнението на компетентни хора, пожелали анонимност.

Мигрантите пристигали в Габровско по различни пътища, през Хаинбоаз, по „черни“ и всякакви пътища, благодарение на каналджии. Дали има още такива из горите и селищата в областта, запитаните не отговориха, защото в момента този въпрос се изяснявал. Изключиха вече установените двама севлиевци – на 29 и на 44 години, които подпомогнали 12-те сирийци да стигнат в Севлиево, прекарвайки ги с лек автомобил „Фолксваген Туарег“. За тях е ясно, но не е ясно и дали има още нелегални мигранти из областта, отговориха компетентните по въпроса.

Затова си остава отговорността на всеки, забелязал съмнителни личности било в гората, по пътищата и др.,  да съобщи на органите на властта.

При задържане, самите мигранти най-често се опитвали да лъжат за възрастта си. Брадати мъже, видимо по-възрастни, твърдели, че са непълнолетни. Така ги учели още при тръгването им каналджиите, защото е всеизвестно, че законите са по-снизходителни към малките. Никой от мигрантите не носел документите си, така по-лесно лъжел за годините си и от коя държава идва.

А самият им път почвал, примерно, в Истанбул. Там била и „касичката“, където те плащали например по 5000 евро на човек, за да се доберат до Западна Европа. Парите им си стояли в началото на пътя и вече нямало случаи да ги носят в себе си. „Касичката“ се отваряла и парите се прибирали от заетите в трафика, едва когато „клиентите“ стигнели до там, закъдето са платили.

След заплащането ги поемали каналджии, обясниха запознатите. Придвижвали ги на етапи, до Габрово, например, до София, и т. н. Каналджията ги изсипва някъде и според уговорката, трябва да се обади на следващия трафикант на хора, за да ги предвижи до новия етап. Но понякога ги зарязвали, понякога полицията ги задържала – имало всякакви случаи.

Специално задържаните в Габровска област са откарани в полицията, беседвано е с тях и са разпределени по групи – пълнолетни и непълнолетни. Едните ги изпращали в бежанските лагери в Харманли, Любимец и др., а другите – в бежански лагер в София. Там всеки имал срок да прецени дали да се върне, или да поиска статут на бежанец. Най-често предпочитали второто. Като бежанци едно от задълженията им е да не напускат лагера, но както ни е известно от много репортажи, това нерядко се нарушава. Неофициално се говори, че болшинството от тези бежанци в лагерите всячески търсели начин да продължат пътя си към Западна Европа. Междувременно за прехраната и техните битови нужда се грижи българската държава и по точно, българският данъкоплатец.

Задържаха още мигранти в Габровско – общо 34 афганистанци и 12 сирийци

Подобни статии

Back to top button