ЛюбопитноПоследни новини

Любимият филм на Тарантино от поредицата за Индиана Джоунс

... който Спилбърг и Лукас определят като „твърде мрачен”

Куентин Тарантино не се нуждае от представяне – известен е както с филмите си, така и с хапливия си език. Той нарече легендарния Стенли Кубрик „лицемер”, а създателя на новата Френска вълна Франсоа Трюфо – „непохватен аматьор”. Мрази филма на Оливър Стоун „Родени убийци”, който е по негов сценарий, презира филмите за супергерои на Марвел, критикува яростно дори (бивши) негови кумири като Дейвид Линч и Брайън Де Палма…

… А сред любимите му филми е този, когото Стивън Спилбърг и Джордж Лукас харесват най-малко. Тарантино определя като свой фаворит „Индиана Джоунс и храмът на обречените”, който според създателите му е „твърде мрачен” (в този момент и Лукас, и Спилбърг преминават през тежки разводи и по собствените им думи това се е отразило на лентата). Създателят на „Криминале” обаче е известен със своя вкус към насилието – достатъчно е само да споменем сцената с отрязването на ухото в дебютния му проект „Глутница кучета”, която едва не блокира филма, изстрелял го към върховете на Холивуд.

„Мрачният тон” на втория филм от поредицата за легендарния археолог поражда редица притеснения и в крайна сметка създава прецедент – именно заради него американската Филмова асоциация въвежда нов рейтинг – PG-13 (или „Забранен за лица под 13 години“). До този филмите за непълнолетни са категорзирани като „Подходащ за всяка възраст” (G), „Предупреждение към родителите: може да има съдържание, неподходящо за деца” (PG) и „Забранен за лица под 17 години без придружител” (R).

„Индиана Джоунс и храмът на обречените“ е особен случай: в него има доста насилие (човешки жертвоприношения, кръвожадни крокодили и т.н.), но едновременно с това е подходящ и за непълнолетни заради цялостния си сюжет. „Филмът е толкова дяволски добър, че създаде ново възрастово ограничение за зрителите! Нещо, което Браян Де Палма никога не е успявал да направи, колкото се е опитвал!„, аргументира се Тарантино.

За сметка на това създателят на „Криминале” изобщо (ама изобщо!) не харесва третия филм от поредицата – „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”. „Той е толкова скучен! Ужасно скучен! И героят на Шон Конъри не е интересен. Шегите са в стил „Спри или мама ще стреля” (един от най-слабите филми на Силвестър Сталоун – бел. ред.)”, аргументира се Куентин Тарантино.

Колко биха стрували съкровищата на Индиана Джоунс?

Подобни статии

Back to top button