Горещи новиниСвят

Качеството на живот в европейските градове пада

Нова Зеландия, Австралия и Япония предлагат много по-добри условия

Условията в европейските мегаполиси се влошават още повече по време на пандемията от корона вирус и те не са сред най-добрите градове за живеене в света, показват резултатите от класацията на „Економист“.  Виена например беше най-добрият град за живеене от 2018 до 2020 г., но сега „пада“ до 12-то място, а Хамбург се срива чак на 47-мо. Единствено швейцарските Цюрих и Женева присъстват в челната десятка – съответно на 7-мо и 8-мо място.

Най-добрият град за живеене в света

И докато Европа губи атрактивност, страни като Австралия, Нова Зеландия и Япония привличат все повече с условията си. Според проучването сега най-доброто място за живеене в света е новозеландският пристанищен мегаполис Окланд. Причината – пандемията и строгите мерки, които тя наложи, почти не са се отразили върху нормалното ежедневие на жителите му. Нова Зеландия разпореди строг контрол върху границите си и именно това „заключване“ ограничи навлизането и разпространението на вируса, което позволи на населението й да води живот, не по-различен от предпандемичния, посочват от „Економист“.

Снимка: Unsplash

Все по-привлекателни

Австралия доминира в топ 10 на най-привлекателните за живеене градове, въпреки че Мелбърн е изместен от новозеландския Окланд (след като 7 години беше първенец в класацията, а през 2019 г. беше на второ място след Виена). В новото издание австралийските Аделаида, Пърт, Мелбърн и Бризбейн са съответно на трето, шесто, девето и десето място като най-привлекателни дестинации. Япония също продължава възхода си, като Осака е на второ място, а Токио на пето.

Причините

Критерии, които определят най-добрите градове за живот в света, са сигурност, здравеопазване, инфраструктура, околна среда, култура, образование. „Ахилесова пета“ по време на пандемията от КОВИД-19 за Европа очевидно се оказаха здравните системи. От „Економист“ посочват „натоварването на болничната система“ като основен проблем, наред с липсата на достатъчно подготовка за подобни ситуации, особено във Франция и Германия. Всичко това естествено рефлектира върху цялостното качество на живот в тези страни.

Снимка: Unsplash

На дъното

Дамаск продължава да е градът с най-лоши условия за живот, показва долната част на класацията. Причината е продължаващата в Сирия гражданска война, наред с допълнителните усложнения като пандемията. Сред останалите градове в дъното на проучването са Каракас (Венецуела), Дуала (Камерун), Лагос (Нигерия)…

 

ТОП 10 на градовете

Снимка: Unsplash

1. Окланд, Нова Зеландия

2. Осака, Япония

3. Аделаида, Австралия

4. Уелингтън, Нова Зеландия

5. Токио, Япония

6. Пърт, Австралия

7. Цюрих, Швейцария

8. Женева, Швейцария

9. Мелбърн, Австралия

10. Бризбейн, Австралия

 

Цените в Германия растат, инфлацията отбеляза 10-годишен рекорд

Подобни статии

Back to top button