ГабровоПоследни новини

Зарибиха с малки пъстърви девет реки в Габровско

Над 20 000 малки балкански пъстърви заплуваха в планинските реки в обхвата на ДЛС- „Росица”-Севлиево, ДГС-Габрово и Природен парк „Българка“

С над 20 000 броя балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки, съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие в Габрово. Зарибителният материал е осигурен от Централното управление на СЦДП и е произведен в пъстървово стопанство „Чудните мостове“, което се намира в южните Родопи.

„С малките балкански пъстърви са зарибени девет планински реки, попадащи в обхвата на Държавно ловно стопанство „Росица”-Севлиево, Държавно горско стопанство Габрово и Природен парк „Българка“, допълни  Венцислав Георгиев, експерт връзки с обществеността при Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Балканската пъстърва е местен вид, чието оцеляване без подпомагане на популацията чрез разселване е застрашено.

Зарибяването на планински реки с този вид риба се извършва ежегодно, като най-подходящо е то да се осъществи в края на пролетта, тъй като по-малките риби се адаптират по-добре в новата среда. При есенното зарибяване рибите са по-големи и вече са изградили навици в изкуствения развъдник, където не се налага да търсят сами храната си и да се крият от естествени врагове. Това ги прави по-уязвими и значително намалява шансовете им за оцеляване в естествена среда.

Това е поредната акция по зарибяване с балканска пъстърва, която осъществяват служителите на ДЛС „Росица“-Севлиево и ДГС Габрово. През последните няколко години Северноцентралното държавно предприятие-Габрово регулярно осигурява зарибителен материал, с което се цели поддържането на желаното биоразнообразие в района.

Подобни статии

Back to top button