Последни новиниСвят

Цените в Германия растат, инфлацията отбеляза 10-годишен рекорд

Според "Бундесбанк" е възможно тя да достигне 4% през следващите месеци

След пандемията – инфлация. Това е лошата новина в световен план и Германия не е изключение – през май инфлацията отбелязва 10-годишен ръст, като достига 2,5%. Причана за това е основно цената на горивата, отчитат икономистите – само за година енергията е поскъпнала с 13 на 100. Но сериозно повишение на цените се наблюдава и в редица други суровини.

Еврозоната отчита подобно ниво на инфлацията (около 2%), докато САЩ регистрират 4,2% въпреки милиардите долари, с които правителството стимулира икономическия ръст. В тази връзка „Бундесбанк“ прогнозира, че подобно ниво – от около 4 на 100 – е напълно възможно и в Германия.

Икономистът Тимо Велмерсхойзер от Института ИФО коментира пред „Берлинер Цайтунг“, че почти със сигурност през лятото инфлацията ще отбележи ниво от 3%, но поводи за паника няма. Всичко зависи от цената на енергийните ресурси и ако тя се стабилизира, високите нива на инфлацията ще се окажат временно явление, коментира той.

Колегата му от Хамбургския институт за международна икономика Хенинг Фьопел посочва и положителната страна на ситуацията – търсенето на стоки и услуги след тежките месеци на глобална пандемия расте, а от там – и потреблението. Европейската централна банка пък е планирала в средносрочен план инфлацията в еврозоната да остане под 2%, което означава, че в случай на нужда може да въведе контрамерки.

Подобни статии

Back to top button