ЛюбопитноПоследни новини

Джони Деп – нестандартният

Музата на Тим Бъртън навършва 58 години

“Постъпвам така, както смятам за правилно. Единственото, с което имам проблем, е да ми се лепне определен етикет”. Красноречиво доказателство за това са ролите, които избира Джони Деп – на особняци, отхвърлени от обществото, които плашат “обикновените” хора или просто остават неразбрани. “Казват, че избирам странни роли, но за мен те не са странни. Проблемът ми е, че съм очарован от поведението на хората, от това, което е под повърхността”, обяснява идолът на няколко поколения. Вероятно най-емблематичната му роля (досега!) в това отношение е Едуард Ножиците от едноименния филм на Тим Бъртън – един неоготически Пинокио, останал недовършен, с ножици вместо ръце и много огромно сърце. “Обожавах Едуард Ножиците, защото в него нямаше нищо цинично, преситено или нечисто. Беше почти разочароващо да погледна в огледалото и да осъзная, че аз не съм Едуард”.

Неизбежен етикет, който обаче който Джони Деп получава, е този на секс символ. През годините многократно оглавява всякакви класации, а напредването на възрастта по никакъв начин не се отразява на външността и обаянието му, дори напротив. Смуглият красавец е класиран на първо място в “100-те най-секси филмови звезди в историята” на списание Empire, а People го нарежда сред 50-те най-красиви хора в света. Въпреки живота под светлините на прожекторите Деп разкрива различен образ: “Аз съм срамежлив, параноичен, мразя славата – бих направил всичко, за да я избегна”. Деп не крие и образа си на лошо момче, въпреки рисковете за кариерата му. Арестуван за бой с папараци в Лондон и за погром в хотелска стая в Ню Йорк.“Пропуших на 12, на 13 изгубих девствеността си, а на 14 бях опитал всякакви наркотици – общо взето всяка появила се дрога, вече я бях пробвал”. Негов идол е друг известен с таланта и бурния си темперамент актьор – Марлон Брандо. Снимат заедно “Новият Дон Жуан”, в който и двамата влизат в образа на влюбени мъже. “Дали съм романтик? Гледал съм “Брулени хълмове” десет пъти. Да, аз съм романтик”, отговаря Деп.

За неговата романтичност “говорят” връзките и татуировките му. През 80-те години е сгоден за Шерилин Фен, звездата от “Туин Пийкс”, а преди това вече има зад гърба си един неуспешен брак. На снимачната площадка на “Едуард Ножиците” се запознава с Уинона Райдър, с която започва връзка и също следва годеж. Деп татуира името й, но след раздялата преправя надписа – така „Уинона завинаги“ се превръща във „Вино завинаги“. “Моето тяло е моят дневник, моите татуировки са моята история”, философства той. Едва френската певица и актриса Ванеса Паради успява поне временно да “задържи” актьора – имат две деца, кръстени на главните герои от филма Legend (1985) – Джак и Лили. Фатални за връзката на Деп и Паради обаче се оказва друг филм – “Дневникът на едно пиянде”. По време на снимките му Джони се запознава с бисексуалната красавица Амбър Хърд – малко след това двамата се женят.

Легендарна е творческата му “връзка” с режисьора Тим Бъртън. Досега участва в 8 филма негови филма: “Едуард Ножиците”, “Тъмни сенки”, “Булката труп”, “Слийпи Холоу”, “Суини Тод: Демоничният бръснар”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Ед Ууд” и “Алиса в Страната на чудесата”. За него актьорът казва:“Може да поиска от мен всичко! Ако поиска да правя секс с мравояд в следващия му филм, ще го направя”.

А на фона на скандалите, творческите успехи и провали Деп се проявява и като човек с голямо сърце. Записва гласово съобщение за 17-годишно момиче в кома, след като разбира, че е любимият й актьор – родителите й пускат записа всеки ден с надеждата тя да се събуди. Дарява хонорара си от “Сделката на д-р Парнасънс” на дъщерята на Хийт Леджър, който умира по време на снимките. Примерът му е последван от Колин Фарел и Джъд Лоу, които заедно с Деп изпълняват същата роля във филма на Тери Гилиъм. Осиновява едноокия кон от филма “Слийпи Холоу” и така го спасява от фабриката за лепило. “Ако в работата ми има някакво послание, то е, че е добре да бъдеш различен, че трябва да се замислиш преди да съдиш някой, който говори различно, държи се различно”, обобщава една от най-големите кино звезди на нашето време. А Джони Деп вече си има и истински паметник, в цял ръст – издигнат е в съседна сърбия, а заслуга за това има приятелят му Емир Костурица, с когото снимат “Аризонска мечта”.

 

Рупърт Еверет – не точно джентълмен

Подобни статии

Back to top button