Любопитно

Рупърт Еверет – не точно джентълмен

Елегантен и хаплив като герой на Оскар Уайлд, но далеч от класическото определение за джентълмен

Висок е цели 193 см. и пробивът му е като модел в Милано. Има британски акцент, а в гените му са преплетени още ирландски и шотландски корени. В Холивуд го определят като “адски привлекателно съчетание между Кари Грант и Джоан Крофърд”. Той обаче е Рупърт Еверет – елегантен и хаплив като герой на Оскар Уайлд, но далеч от класическото определение за джентълмен.

Запазената му марка освен специфичната визия е дълбокият глас и ролите в екранизации именно по пиеси на Оскар Уайлд. Открит гей още от времето, когато тази “алена буква” слага край на не една и две обещаващи кариери. Еверет е бунтовник от дете, а хапливият му език отдава заслуженото на всеки, без значение от последиците. “Да лъжеш е твърде изтощително – налага се да помниш много!”, заявява звездата. Пробивът му идва именно с ролята на хомосексуалист в шпионската драма “Друга страна” от 1984 г. Тя го превръща в най-горещата звезда на британското кино, но славата не повлиява на нрава му, поне не и в добрия смисъл – Еверет влиза в остър конфликт както с пресата, така и с феновете си. 5 години по-късно обявява открито, че е гей, което не убива, но “замразява” кариерата му – до ролята на друг гей, вече на територията на Холивуд. Филмът е “Сватбата на най-добрия ми приятел”, където си партнира с Джулия Робъртс и се сдобива със световна слава. Следват “Влюбеният Шекспир”, “Сън в лятна нощ”, “Идеалния съпруг”… и ролята/гласът на Чаровния принц в “Шрек 2”.

Не само Холивуд оценява потенциала му. През 1999 VH1 му връчва наградата за най-стилен мъж. Той пък изпълнява дует с Роби Уилямс и беквокалите в кавъра “American pie” на Мадона. Кралицата на попа го превръща в своя най-добър приятел и Еверет става кръстник на сина й от Гай Ричи. Хапливият му език и саркастичното чувство за хумор биха му осигурили кариера и като коментатор – Рупърт Еверет е пословичен с критиката и (само)иронията си. “Защо да нося розови панталони? Достатъчно е трудно да си гей!”, отговаря той на досадния въпрос за модния си вкус в следствие на сексуалната ориентация. Безпощаден е към друг свой изтъкнат сънародник-гей от средите на шоубизнеса – Елтън Джон. “Той изгуби напълно връзка с реалността! Обожава да разказва как е преодолял редица зависимости – наркотици, булимия…Всъщност той просто заменя една зависимост с друга!”, категоричен е Еверет.

“Ако трябва да съм честен, не мисля, че много актьори са толкова добри, както се смята. Аз със сигурност не съм”, откровеничи Еверет. “Актьорите са лоши любовници. Най-важната целувка за тях е тази пред обектива на камерата. Дават всичко от себе си, само ако очакват някой да извика “Край!”, иронично описва колегите си и начина им на живот британецът. Но не пести комплиментите си за колежката си Мишел Пфайфър, с която снима два филма – “Мишел е като звезда от 20-те години – далечна и ефирна, като прекрасно трептящо изображение. В известен смисъл тя е прекалено добра за сега. Започва работа десет часа преди всеки друг, има невероятна самодисциплина и е безкрайно сериозна в работата си”.

Като всеки джентълмен (макар не и в традиционния смисъл на понятието) Рупът Еверет не може да стои встрани от политиката. На прицела му попада резервираното отношение на родината му към Европейския съюз. “Наистина се чувствам тъжен от това как Европа се изплъзва между пръстите ни!Това е, което ме вбесява във Великобритания – ние сме винаги по-встрани, по-назад, пасивно-агресивни през целия път към Обединена Европа! Сега казваме: “Да, очевидно ще проработи!”. Но ако бяхме взели активно участие още от самото начало, можеше да сме много по-напред в структурирането и изграждането на ЕС. Какво ще правим след 100 години, ако не сме в Европа?! Ще бъдем притиснати между Китай и САЩ!”.

Макар и със завидни успехи на Големия екран, Рупърт Еверет не може да се похвали със същите в личния живот. “Да бъдеш гей и да си жена има нещо общо – и в двата случая ставаш невидим, след като навършиш 42 години. Кой иска 50-годишен гей?! Никой, повярвайте ми”, описва без капка сантименталност настоящето си той. Може би все пак леко пресилено. 

 

Обречени да обичаме Индиана Джоунс

Подобни статии

Back to top button