Последни новиниСвят

Германия започва да ваксинира децата над 12 години

Очаква се това да стане в началото на юни, когато отпадат приоритетите при ваксинацията в страната

От 7 юни децата на възраст над 12 години в Германия също ще бъдат имунизирани срещу корона вирус, решиха федералното правителство и местните власти на съвместно заседание. От тази дата отпада приоритетното ваксиниране в страната и всеки ще може да се запише свободно за час, без значение в коя група попада.

До този момент срещу КОВИД-19 в Германия се ваксинират навършилите 16 или 18 години, но не и по-малките деца. Сега обаче това условие ще се промени, а лично канцлерът Меркел се ангажира до края на лятото малолетните в страната да получат две дози от препарата.

Все още обаче не е уточнено кой препарат ще бъде предназначен за децата, като се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата следващата седмица. До този момент лабораторните тестове показват отлични резултати от прилагането на „Бионтех/Пфайзер“ на децата. Имунизирането им е доброволно и няма задължителен характер – решението се взема от децата, техните родители и лекари, като не е изискване за посещение на училище присъствено.

Проблем остава недостатъчното количество ваксини, а включването на неполнолетните увеличава групата на нуждаещите от такива се с още няколко милиона. Все пак през юни в Германия ще бъдат доставени още 31 млн. дози от препаратите срещу КОВИД-19, а се подготвят и допълнителни споразумения с производителите им.

Подобни статии

Back to top button