Последни новиниСвят

Германия вече прилага дигиталния имунизационен паспорт

От понеделник сертификат имунизираните ще получават и в аптеките

От днес (10 юни) в Германия се използва дигиталният ваксинационен паспорт, който дава допълнителна свобода на ваксинираните срещу КОВИД-19. За целта може да се ползва досегашното приложение за проследяване и предупреждение относно разпространението на вируса или да се свали отделната апликация „CovPass“ (вече налична в Apple и Google). Използването им става, като се сканира баркодът на получения след втората ваксина сертификат. Документът може и да се разпачата директно на хартия и да се представя като доказателство от притежателя му.

В приложението за мобилни устройства „CovPass“ ще се съдържа също информация относно това кой е преболедувал вируса и дали има отрицателен тест. Което ще улесни задграничните пътувания (особено по време на летния сезон) и ще влезе в сила за страните-членки на ЕС през юли.

По данни на института „Роберт Кох“ напълно имунизирани (с две дози ваксини) са вече 19 млн. германци. Което им дава право да получат въпросния документ с баркод, който да въведат в мобилните си телефони. От здравното министерство обясниха, че това ще става по три начина:

  • на място в центъра за ваксинация или при личния лекар, който ви имунизира (след поставяне на втората доза)
  • да го получите по пощата от центъра за ваксинация (важи за вече имунизираните в по-ранния етап, но не навсякъде в страната)
  • да ви бъде издаден в аптека – това ще стане възможно от понеделник, 14 юни, като за целта трябва да проверите в портала Mein Apothekenmanager кои аптеки в близост предлагат тази услуга

 

Германските провинции масово премахват ограниченията

Подобни статии

Back to top button