Горещи новиниСвят

Германските провинции масово премахват ограниченията

Какви облекчения се въвеждат по места?

Масово облекчаване на строгите антипандемични мерки въвеждат през юни федералните провинции в Германия. Някои от тях дори по-рано от планираното, след като на национално ниво заболеваемостта отбеляза сериозен спад – според данните на института „Роберт Кох“ в момента новозаразените са под 50 на всеки 100 000 души. В интензивните отделения също отчитат отлив на пациенти, чийто брой е по-малък, отколкото през ноември миналата година. 

През новия месец в провинция Баден-Вюртемберг най-после врати отварят ресторантите, при това не само на открито, но и вътре – при спазване на хигиенните мерки и в интервала 6 – 21 ч. От 8 юни ще заработят къмпингите, ваканционните жилища и увеселителните паркове.

Училищата в Бавария имат готовност да заработят изцяло присъствено, ако заболеваемостта остане под 50 на 100 000 души. Новият месец носи на жителите на федералната провинция възможност да посещават свободно фитнеси, спортни събития, театрални представления и открити басейни.

В началото на лятото в Берлин ще заработят хотелите и ресторантите – в условията на предварителни резервации и 50% капацитет. „Разведряването“ в провинцията ще е на два етапа – от 4 и 18 юни, като предстои сенатът да ги одобри допълнително.

Бранденбург отваря отново основните училища, а от 3 юни посещенията в ресторанти и магазини ще стават свободно, без предварителна резервация. Седмица по-късно без ограничения в капацитета ще заработят хотелите и апартаментите за туристи. Още от днес пък спокойно могат да бъдат посещавани фитнесите.

В Бремен заведенията за обществено хранене ще работят до 23 ч и в помещенията на закрито, позволява се събирането на представителите на 5 домакинства, както и посещението на открити плувни басейни.

Подем за туризма в Хамбург, където хотелите и ваканционните жилища приемат гости въпреки ограниченията за до 60% от капацитета им. Повече гости се допускат на сватби, спортни и културни събития на закрито. Студентите се завръщат присъствено в университетите, а спортуващите на открито и закрито вече ще се събират в по-големи групи.

В Хесен учениците се завръщат масово в класните стаи, след като заболеваемостта падна трайно под 50 на 100 000 души. Кафенетата и ресторантите пък приемат посетители и в закритите си части, макар и с условието за отрицателен тест.

Мекленбург-Предна Померания позволява посещението и на закрити басейни за клубни и училищни спортове. Врати отварят музеи, фитнеси и библиотеки, а децата вече не трябва да носят маски в училищните дворове. Разрешава се събирането на по-големи групи хора на открито и закрито.

Долна Саксония премахва изискването за отрицателен тест при посещението на магазини, а учениците се завръщат към уроците си присъствено. Барове, клубовете и дискотеки ще заработят, когато честотата падне под 35 на 100 000 души – без изискване за маска, но с условието за отрицателен тест. Ресторантите на открито и закрито вече приемат гости.

Северен Рейн-Вестфалия също премахва задължителните тестове при посещенията на магазини – не само за хранителни стоки, а от всякакъв вид.

Рейнланд-Пфалц разхлабва мерките по-рано от планирането и вече е позволено на едно място да се събират представители на 5 домакинства, като децата не се включват в общия брой. Културният живот също се възражда с отмяна на ограниченията, а любителите на плажа и плуването могат свободно да посещават откритите басейни.

Саарланд въвежда масови облекчения на мерките: учениците се връщат в класните стаи, врати отварят също ресторанти и кафенета на закрито, хотели, къмпинги и ваканционни жилища. Със свободен достъп са съоръженията за катерене, както и за музикални изяви на открито.

Саксония пък позволява събирането на до 10 души, без значение от колко домакинства са представителите им (децата под 14 г. също не се броят). Хотелите и къщите за гости ще отворят за посетителите на провинцията от 14 юни, а ресторантите на закрито вече приемат клиенти.

Същите правила за събиране въвежда и провинция Шлезвиг-Холщайн, като планира постепенно увеличаване в броя на присъстващите. Значително по-либерални са правилата за масово събиране: до 125 участници на закрито, а на открито – до 250. На партита и приеми се допускат до 25 души вътре и до 50 души отвън. Ваксинираните и оздравелите не се броят. Освен това вече няма вечерен час.

В Тюрингия, която отбеляза най-бавен темп при спада на заболеваемостта, се отменя полицейският час и ограниченията за излизане. Търговията на дребно все още работи с изискванията за отрицателни тестове. Туризмът в провинцията обаче се „събужда“, след като се позволи отварянето на хотели и ресторанти.

„Безгрижно лято в Германия“ – здравният министър обяви кога точно

Подобни статии

Back to top button