БългарияПоследни новини

Нов метод за борба с фалшивите новини у нас

Независима онлайн платформа ще проверява фактите

Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България. Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България, а целта й е да подпомага медиите в усилията им да предоставят проверена и надеждна информация. Екипът се състои от опитни журналисти, преминали няколко нива на обучения – тяхната задача е да проверяват фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Редакторите на сайта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми. Екипът избира твърденията, които проверява, според тяхната значимост и обхват, проучват се и твърдения, изпратени от читателите.

Проверката включва както доказателства, които изглежда, че подкрепят твърдението, така и такива, които го опровергават. Оценяват се доказателствата по едни и същи високи стандарти, които се прилагат към еквивалентни твърдения, независимо от това кой е източникът на тези твърдения. Когато е възможно се стремим да се свържем с източника на твърдението и да потърсим доказателства от него, обясняват от екипа. Това може да е невъзможно, когато: става дума за твърдения, направени онлайн; източникът на твърдението не отговаря в разумни срокове и забавянето би могло да възпрепятства своевременната проверка на фактите; източникът на твърдението поставя условия или ограничения; има съображения, свързани с безопасността на проверителите на факти или други легитимни причини.

 

Все повече цензура в българските медии

Подобни статии

Back to top button