Горещи новиниСвят

„Безгрижно лято в Германия“ – здравният министър обяви кога точно

Шпан предупреди специално за опасността от пренасяне на вируса при посещения на Балканите

Сериозен спад в броя на заразените с корона вирус отчитат от Института „Роберт Кох“ – в неделя новите инфекции в Германия са 6 714, докато седмица по-рано са 8 500. На този фон и гражданите, и бизнесът настояват за нови облекчения на строгите антипандемични мерки, които продължават да действат масово в страната въпреки известното „разведряване“ в различните провинции.

Здравният министър Йенс Шпан обаче не бърза с подобни стъпки на федерално ниво – по думите му масово облекчаване на антипандемичните мерки ще има, когато броят на заболелите падне под 20 на всеки 100 000 души. „За едно безгрижно лято честотата трябва да бъде допълнително намалена“, коментира той пред „Билд ам Зонтаг“. „Миналото лято тя беше под 20. Трябва да се стремим отново към това“, обясни Шпан, като настоя за спазване на строгите мерки до въпросния момент.

Здравният министър предупреди за риска от пренасяне на вируса при пътуванията в чужбина, като обърна специално внимание на нашия регион. „Научихме много от миналото лято. През този период пътуванията в чужбина и посещенията на роднини в Турция и на Балканите станаха причина за 50% ръст на новите инфекции. Тази година трябва да предотвратим това!“, заяви Шпан. Като мярка в тази посока той анонсира сключване на споразумение с Анкара относно задължително тестване при влизане и напускане на страната.

 

Подобни статии

Back to top button