Последни новиниСвят

Берлин се завръща към живот – отварят културни, спортни и туристически обекти

Новите мерки влизат в сила от 19 май, а в началото на юни се очаква ново облекчаване на строгите правила

Край на „аварийната спирачка“ в Берлин – от 19 май немската столица отменя редица ограничения, наложени заради пандемията от корона вирус. Отново врати за посетители отварят галерии, музеи, зоопараркове, басейни на открито и бирени градини. Отпада и полицейският час, а на едно място вече ще могат да се събират повече представители на различни домакинства – а именно, 5 души от 2 домакинства, като не се включват децата до 14-годишна възраст и ваксинираните. Определени изисквания обаче остават в сила: отрицателен тест за корона вирус, предпазна маска FFP2 и спазване на дистанция от метър и половина!

От петък (21 май) ще заработят кафенета, барове и ресторанти на открито – дългоочаквана новина за представителите на бранша след месеци наред блокада. Изискването е да се спазват хигиенните норми и да няма струпване на големи групи посетители. Откритите басейни също ще заработят, а спортуващите на открито вече могат да се събират на по-големи групи: до 20 души, ако са деца и младежи и до 10, ако става въпрос за възрастни.

В момента заболеваемостта в Берлин е под средните стойности за Германия и ако низходящата тенденция предстои, в началото на юни ще влязат в сила още облекчения. Планът на местния сенат предвижда от 4 юни врти най-после да отворят фитнеси, концертни зали, кина, театри, библиотеките и университетите. На открито ще могат да се събират представителите на три домакинства, максимум 10 души, без да се броят децата до 14 г. и имунизираните. От 18 юни най-после трябва да заработят хотелите, като в същото време отпадне изискването за отрицателен тест при посещение в магазините. Събития на открито ще са достъпни за до 1000 души, а на закрито – до 200 посетители.

Окончателно решение по тези въпроси обаче ще бъде взето на 1 юни, в зависимост от броя на заболелите в немската столица.

Подобни статии

Back to top button