Последни новиниСвят

Екоактивисти блокират Берлин цяла седмица

Местата на блокадите ще се пазят в тайна до последния момент

Тежка седмица за шофьорите и пътниците в Берлин – екоактивисти провеждат редица акции, които блокират трафика и налагат засилено полицейско присъствие. Те включват седящи блокади и протестни шествия, а целта е да се насочи вниманието както към климатичните промени и пагубните им последици, така и към липсата на адекватна реакция на политиците в тази област, обясняват организаторите от Extinction Rebellion.

ИЗНЕНАДВАЩИ БЛОКАДИ

Полиция Германия
Снимка: Unsplash

Проблемите с трафика в немската столица ще се задълбочат допълнително, тъй като стратегията на активистите е местата на блокадите да се пазят в тайна до последния момент на принципа на изненадата. Което предизвика острата реакция на полицията – от профсъюза Gewerkschaft der Polizei определиха това като „абсолютна лудост, която застрашава здравето на колегите ни”.

ПРЕДИЗБОРНА ЦЕЛ?

Снимка: Unsplash

В същото време се засилват и коментарите, че всичко това се прави с предизборна цел предвид предстоящия парламентарен вот през септември. Според прогнозните резултати досегашните управляващи губят позициите си сред избирателите и като първа политическа сила в Германия се очертават Зелените.

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Снимка: Pixabay

В понеделник акциите започват с първите блокади под мотото „Правителството се проваля“, а мястото е „центърът на Берлин”, без да се упоменава дали става въпрос за кръстовища, мостове или сгради – информацията ще бъде разпространена в последния момент чрез съобщения в „Телеграм”. За вторник е насрочен Протест за климата, като началните му точки са централите на СДПГ и ХДС, а сряда продължава с нови блокади. В четвъртък е насрочено погребално шествие „Изчезващите видове”, в което участниците ще бъдат с костюми на застрашени или изчезнали животински видове.

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Снимка: Pixabay

Само преди няколко дни стана ясно, че този юли е бил най-горещият месец в историята, а причина за това са именно катастрофалните климатични изменения. Адските жеги в редица райони бяха белязани от унищожителни пожари, докато Германия преживя най-тежките наводнения за последните десетилетия. В същото време е регистрирано и голямо свиване на ледените шапки в Арктика и Антарктида.

 

Подобни статии

Back to top button