Горещи новиниСвят

Водно бедствие в Германия – загинали и изчезнали хора (ОБНОВЕНА)

Десетки сгради са под вода, прекъснато е електричеството на хиляди домакинства

Историческо бедствие – така медиите в Германия определят наводненията в страната през последните дни. Десетки са вече жертвите на водната стихия, още повече са изчезналите. Рухнали сгради, масова евакуация с помощта на хеликоптери, преливащи язовири – това е картината в западните части на Германия през последните денонощия в следствие на проливните дъждове. Въпреки че данните тепърва ще се променят и щетите ще се изчисляват, това наводнение очевидно е по-тежко от най-голямата водна катастрофа в страната през 2002 г.

Снимка: Manu Schmid, Twitter

В четвъртък броят на смъртните случаи само в провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия се увеличи до 59. Реките в тях масово преляха, наводнявайки населени места и унищожавайки инфраструктурата им. Стотици хиляди домакинства останаха без ток и телефонни връзки. Много хора потърсиха спасение върху покривите на жилищата си и бяха спасявани от там с помощта на полицейски хеликоптери.

Снимка: Richard Schmitt, Twitter

Поне 15 000 спасители участват в мисиите – пожарникари, полицаи и военни – но на места хората са попаднали във воден капан и достъпът до тях е силно затруднен. Много пострадали се евакуират с помощта на надуваеми лодки. Масово текат акции по изпускане на язовири, които са пред преливане – допълнителна опасност за десетки населени места, които могат да бъдат пометени при евентуален пробив на бента. В някои от тях жителите са помолени да се евакуират превантивно – такава е ситуацията в Радеформвалд, където язовирът Вупер заплашва да прелее.

Снимка: Quentin Chevry, Twitter

Заради прекъсване на електричеството болница в Леверкузен трябваше също да бъде напълно евакуирана. Преместени са над 400 пациенти, след като медицинското оборудване в интензивното отделение се наложи да се захранва от батерии. Причината е късо съединение в два трансформатора в следствие на придошлите води.

 

Подобни статии

Back to top button