Последни новиниСвят

Германците искат радикална промяна в управленската политика

Политиката спрямо бежанците е приоритетна за избирателите

По-голямата част от хората в Германия искат политическа промяна, отчита актуално проучване на реномирания демоскопски институт “Аленсбах“. Данните са показателни: над 60% настояват за смяна на властта, а 67 на сто – за „различни политики в много области“. Проучването показва желание за радикална промяна на управленския курс, каквото досега не е отчитано, уточняват от института.

Проучването му показва, че избирателите не искат просто смяна на отделни личности, а цялостна промяна на водените политики – за което свидетелства отдръпването от сегашните управляващи в широка коалиция християндемократи и социалисти и растящата подкрепа към Зелените. Искането на суверена е най-вече за промяна в две области: опазване на климата и околната среда (55% „за“) и на политиката спрямо бежанците и интеграцията им (приоритет за 54%). По отношение на втората няма конкретна яснота как трябва да се промени точно, но желанието очевидно е за по-рестриктивно отношение – за което се обявяват не само поддръжниците на „Алтернатива за Германия“, но също така избирателите на управленската коалиция (ХДС/ХСС – СДП) и демократите. Това е най-важната тема за източногерманците и за мъжете сред избирателите, отчита проучването, докато западногерманците и жените се интересуват повече от политиката за климата.

Следващите приоритени темите за избирателите преди вота през есента са политиката по пенсиите, образователната политика, борбата с пандемията и жилищната криза. Проучването показва още, че германците биха предпочели да отидат на нови избори, ако не се стигне до сформирането на стабилно коалиционно правителство, пред това да управлява кабинет на малцинството.

Предложиха на Меркел да оглави Германската футболна асоциация

Подобни статии

Back to top button