ГабровоПоследни новини

Партиите не се разбраха за РИК-Габрово, но одобриха Мария Недева от ГЕРБ за председател

Политическите сили не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Габрово за предстоящия парламентарен вот на 11 юли т. г., съобщиха от  Областната управа. Консултациите бяха проведени на 14 май т. г. от Мария Пенева, временно изпълняваща  длъжността областен управител на област Габрово.

Все пак едно име не беше оспорено и представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание се съгласиха председател на РИК-Габрово и на тези избори да бъде адвокат Мария Недева от квотата на партия ГЕРБ.

При това положение Изборният кодекс е категоричен – когато при консултациите за състава на районна избирателна комисия (РИК) не е постигнато съгласие, Централната избирателна комисия назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в тези консултации.

На предстоящите избори за Народно събрание на 11 юли т. г. Районната избирателна комисия в Габрово ще е в състав от 13 души, от които председател, двама заместник – председатели, секретар и 9 членове. „Разпределението им по квоти е съответно – четирима  представители на коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – трима, коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – двама, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ – двама, и по един представител от коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ и коалиция „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“, съобщиха от Областната управа.

Според хронограмата за предстоящите избори, приета на 13 май т. г. от ЦИК, до 21 май, или не по-късно от 50 дни преди изборния ден, Централната избирателна комисия трябва да назначи районните избирателни комисии.

Подобни статии

Back to top button